Už tento týždeň uvedie cyklus Music & Film v kine Lumière koncertný film Roger Waters Us + Them (2019), ktorý vznikol počas hudobníkovho rovnomenného celosvetového turné. Na vizuálne i zvukovo dokonalom koncerte odzneli piesne z čias Watersovho pôsobenia v kapele Pink Floyd aj z jeho sólovej kariéry.

Premiérovo bude film v kine Lumière uvedený v stredu 2. októbra o 20:00, no pre veľký záujem sa bude premietať aj v nedeľu 6. októbra o 17:00. Ide o rovnaké dni premietania ako po celom svete.

"Roger Waters, spoluzakladateľ a jednu z hlavných tvorivých osobností kapely Pink Floyd, je umelec, ktorého nie je potrebné predstavovať. Niektorí navyše pred piatimi rokmi videli jeho koncertný film Roger Waters The Wall, ktorý režíroval Sean Evans. Tentoraz sa s ním Waters spojil nielen ako hudobník, ale i ako spolurežisér," hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.


Film Roger Waters Us + Them vznikol v Amsterdame počas troch koncertov európskej časti jeho rovnomenného turné, počas ktorého zavítal i do Viedne, Prahy a Budapešti. "Koncerty Rogera Watersa sú legendárne. Je to kombinácia vizuálneho zážitku a dychberúceho zvuku. Jeho šou Us + Them prekonala všetko, čo doteraz urobil, a spája dokopy hudbu, audiovizuálny zážitok s jeho posolstvom ľudských práv, slobody a lásky," dodáva Miro Ulman.

Turné sa začalo 26. mája 2017 v americkom Kansas City a pokračovalo v USA, Kanade, na Novom Zélande, v Austrálii, západnej a východnej Európe, Rusku a v Latinskej Amerike a skončilo sa 9. decembra 2018 v mexickom Monterrey. Dohromady sa konalo 156 koncertov počas 20 mesiacov a na celom svete ich videlo 2,3 milióna divákov. Už v roku 2016, keď Waters oznámil prípravu tohto turné, povedal: "Bude to zmes vecí z mojej dlhoročnej kariéry, z mojich rokov s Pink Floyd i niekoľko nových skladieb. Spojené budú jednou témou a bude to rovnako veľkolepé ako všetko doteraz."

Na koncerte zazneli skladby z najúspešnejších albumov Pink Floyd vrátane The Dark Side of the Moon, The Wall, Animals a Wish You Were Here, rovnako ako piesne z Watersovej poslednej sólovej platne Is This The Life We Really Want?. Použité boli najmodernejšie digitálne a zvukové technológie. "Počas šou Waters vtiahne diváka do dystopického sveta, ktorý predpovedal pri písaní albumu Animals. Jeho predpovede spred štyridsiatich rokov sa stali dnešnou realitou: vojna, strata, odcudzenie, utrpenie, pozostatky chamtivosti," približuje Miro Ulman. 


Svetová premiéra v Benátkach

Nakrúcanie filmu sa začalo 18. júna 2018 v Ziggo Dome v Amsterdame záznamom troch koncertov. Režisérmi boli Sean Evans a samotný Roger Waters, kameramanom bol dlhoročný Watersov spolupracovník Brett Turnbull, ktorý sa špecializuje na nové technológie a je priekopníkom v používaní 4K, 6K a 8K digitálnych kamier. Celý štáb mal 130 členov. Evans, ktorý spolupracoval napríklad aj s kapelami Aerosmith, Slayer, Cypress Hill, The Offspring alebo so Cyndi Lauper, s Watersom spolupracuje od roku 2005. "Vtedy bol autorom výtvarných návrhov pre jeho operu Ça Ira, potom ich spolupráca pokračovala Watersovými turné The Dark Side of the Moon Live, The Wall Live a Us + Them," dopĺňa Ulman.

Film bol vo svetovej premiére uvedený 6. septembra 2019 na MFF v Benátkach. V dňoch 2. a 6. októbra sa predstaví divákom vo viac než 3 000 kinách v 60 krajinách celého sveta. "Veľmi sa teším na uvedenie filmu v kinách. Niektorí diváci môžu od nadšenia výskať, čo je v poriadku, ale mnohí budú plakať. To je to, v čo dúfam. Us + Them je výzva na akciu. Homo Sapiens stojí na križovatke, môžeme buď spojiť svoju lásku, rozvíjať našu schopnosť empatie s ostatnými a spoločne konať pre dobro našej planéty, alebo môžeme zostať pohodlnými, znecitlivieť a pokračovať ako lumíky v našom súčasnom pochode smrti smerom k vyhynutiu. Us + Them je hlas pre lásku a život," povedal ešte v júli v jednom z rozhovorov Roger Waters.

Režisér Sean Evans k tomu dodal, že "je to vynikajúci film, úžasné predstavenie podané so starostlivosťou, emóciami a významom. Nemyslel som si, že by to bolo možné, ale verím, že sme prekonali The Wall..."


Hudobný cyklus Music & Film uvádza kino Lumière od júna 2013. Vstupenky na projekciu filmu Roger Waters Us + Them (2019) si je možné rezervovať na www.kino-lumiere.sk alebo v pokladni kina, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia.

Na ďalšej projekcii v cykle Music & Film sa v utorok 26. novembra o 20:30 premietne snímka Depeche Mode: SPIRITS in the Forest (2019) ich dvorného režiséra Antona Corbijna, originálny a vizuálne pôsobivý koncertný film kultovej britskej kapely, ktorý zachytáva unikátnu vzrušujúcu šou v amfiteátri Waldbühne v Berlíne v roku 2018 a zároveň ponúka intímny pohľad na to, ako sa tvorba Depeche Mode premieta do života ich priaznivcov.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

Súvisiaci interpreti: Pink Floyd, Roger Waters