Celosvetová iniciatíva #SaveTheNight vznikla, aby v časoch pandémie pomohla tým, ktorí za normálnych okolností tvoria nočný život, vyberajú tú správnu selekciu hudby a starajú sa o to, aby v hudobných kluboch bola poriadna atmosféra. Na dídžejov sa totiž v rámci rôznych zbierok a opatrení zabudlo.

Preto aj u nás vznikla možnosť zapojiť sa do súťaže cez webovú stránku www.savethenight.cz, kde mohli dídžeji rôznych žánrov nahrávať svoje autorské sety a získať finančnú podporu. Projekt, ktorý celosvetovo propaguje známa kórejská dídžejka pôsobiaca v Berlíne Peggy Gou, na Slovensku reprezentuje šéf kreatívneho domu FCK THEM Michal Novotný, známy pod pseudonymom Yaksha. Spolu s ďalšími poprednými dídžejmi a odborníkmi vybrali najzaujímavejších 56 dídžejov zo Slovenska a Čiech. Medzi nich sa rozdelí nemalá finančná pomoc v celkovej hodnote 60-tisíc Eur.

Celkovo sa so svojimi nahrávkami prihlásilo až 350 českých a slovenských dídžejov. "Teší ma, že vďaka tejto iniciatíve sa ku mne dostávajú nové mená, o ktorých som doteraz nevedel a uvidíme, čo všetko prinesie budúcnosť. Možno práve z tohto projektu vznikne nová hviezda klubovej scény," teší sa Yaksha.   

Medzi sety, ktoré porotu v doterajšom priebehu iniciatívy oslovili najviac, patrí aj ten, s ktorým sa zapojil slovenský dídžej Bj Piggo. Ten už má za mixážnym pultom rozbehnutú zaujímavú kariéru a okrem Slovenska a mnohých ďalších európskych krajín sa predstavil aj v Japonsku, Taiwane, Rusku, Indii, USA či Kanade. Jeho začiatky vedú do roku 2004, kedy začal hrať v bratislavských kluboch, neskôr pôsobil ako resident Nu Spirit Clubu a paralelne pôsobil aj v tanečnej komunite ako dídžej známej tanečnej školy Street Dance Academy. "Momentálne hrávam po celom svete, ale vždy ma poteší, keď si môžem zahrať na slovenských festivaloch a akciách, kde si ľudia vážia kvalitnú hudbu a dídžejov, ktorí sú unikátni svojimi selekciami," prezradil Bj Piggo.  

Jeho skvelý set pre #SaveTheNight, ktorý vás spoľahlivo roztancuje a zároveň zavedie do rôznych kútov sveta, môžete počúvať na Mixcloude. Kompletný zoznam 56 vybraných DJ setov, ktoré si priamo na stránke môžete vypočuť, nájdete na www.savethenight.cz. Okrem iných sú v ňom aj známe mená slovenskej klubovej scény ako Jimmy Pé alebo DJ Mess.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za iniciatívu #SaveTheNight poskytla Ivana Šureková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.