Prvá autorská pieseň zoskupenia WAF Band zhudobňuje skutočný príbeh straty milovaného človeka. Symbolicky prichádza v období, keď si spomíname na tých, čo nás navždy opustili.

"Keď umrel bratov najlepší kamarát, moja švagriná ma poprosila, aby som pre jeho manželku a dcéry napísal skladbu, ktorá by im pomohla prekráčať cez toto ťažké obdobie," vysvetlil Matúš Uhliarik, autor skladby Zlomené krídlo. Text piesne je príbehom silného vzťahu, ktorý bol poznačený nepriazňou osudu, dlhým bojom s chorobou, smrťou a pomalým vyrovnávaním sa so stratou.

"Človek si pri takejto téme začne klásť otázky o utrpení a jeho zmysle ako aj o hľadaní východiska," povedal Ján Pallo, autor textu. Vďaka prežitej bolesti sa prehlbuje naše vnímanie. Koľko utrpenia sa však dá uniesť? Láska, ktorá zabolí. Láska, ktorá zahojí. Láska, ktorá požehná neúrodu na poli. Pieseň bola pôvodne pre tri hlasy a klavír. Autor ju neskôr rozšíril o gitaru (Michal Matejka), sláčiky a jemnú elektroniku. Štúdio Erika Horáka dalo dielu finálnu podobu. "Skladba po všetkých týchto úpravách získala zvukovú hĺbku a drsnosť," povedal Uhliarik.


Videoklip zastrešili Peter Weinciller a Peter Pavlík, známi z divadla Teatro Colorato. Spolu s hercami Melániou Ondrejčíkovou a Gabrielom Fuskom vytvorili silný príbeh vzťahu, ktorý začína smutnou súčasnosťou a vracia sa do farebnej minulosti, v ktorej boli láska i vzťah živé. "Verím, že skladba dokáže pomôcť ľuďom, ktorí prežívajú akúkoľvek stratu," dodal Uhliarik.

Šesťčlenný vokálny ansámbel WAF Band vznikol počas prvého lockdownu v roku 2020 kvôli potrebe tvoriť a spievať, keďže v speváckych zboroch, v ktorých členovia pôsobili, to nebolo možné. Vytvorili úzku bublinu, ktorá spevom udržiavala svoju kondíciu a vzájomne sa motivovali v umeleckom napredovaní. Odpremiérovali zatiaľ 8 coververzií a prvú autorskú skladbu Zlomené krídlo. Ansámbel tvoria Kristína Gotthardt, Jana Jakubíková, Aďa Čatlošová, Ján Pallo, Kubo Kováč, Matúš Uhliarik.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Matúš Uhliarik.

Foto: Facebook.com/WAF-BAND