Mladý slovenský filmár Miro Remo nedávno predstavil v kinách svoj celovečerný dokumentárny debut Comeback o recidivistoch z ilavskej väznice a už pripravuje spolu s producentom Ivanom Ostrochovským nové dielo. Tentokrát pôjde o dokument o Richardovi Müllerovi.

"Pustili sme sa do mapovania súčasného života Richarda Müllera. S filmom plánujeme prísť v roku 2016. Richard bude mať 55, chceli by sme vydať k tomuto výročiu celovečerný dokumentárny film," povedal pre TASR Miro Remo, autor najoceňovanejšieho slovenského filmu Arsy-Versy. Na svojom konte má však aj snímku o svojráznom hudobníkovi Braňovi Jobusovi z kapely Karpatské chrbáty.

Miro Remo sa o Müllerov filmový portrét usiloval dlhší čas. Dokument má byť súčasným intímnym zobrazením legendárneho interpreta na pozadí jeho posledného koncertného turné. "Už dlhšie som chcel o Richardovi nakrútiť film, len sa mi nedarilo k nemu dopracovať. Jedného dňa to zrazu šlo. Jeho producenti a spolupracovníci pochopili, že je čas a možno je to dobrý nápad, tak sa to začalo realizovať."

Dokument o osobnom vzore

Režisér v rozhovore priznal, že ho fascinujú výrazné osobnosti. Na Richardovi Müllerovi podľa vlastných slov "odrástol" a pesničky z jeho prvých albumov považuje za skvosty slovenskej hudby. "A o kom inom by som mal robiť film, keď nie o človeku, ktorý niečo znamenal v mojom živote," zdôvodňuje výber témy nového dokumentu. Na otázku, či v pripravovanom filme Richard Müller - 55 dokumentarista zoberie divákov aj do súkromia obľúbeného speváka, Miro Remo reagoval: "To sa uvidí. Máme kopec zaujímavého materiálu, ale tá výsledná forma - kam nám Richard dovolí ísť, to je celé otvorené."

Remo má zatiaľ za sebou približne 40 dní nakrúcania, snímanie skúšok a koncertného turné skupiny Fragile, s ktorou Richard Müller nedávno ukončil mimoriadne úspešnú šnúru HLASY 2. Legendárny spevák zavŕši svoj tohtoročný hudobný maratón dvoma klubovými koncertami so svojou skupinou, na ktoré si ako špeciálneho hosťa pozval fenomenálneho gitaristu Andreja Šebana.

Prečítajte si: Müller a Šeban si zaspomínajú na obdobie Banketu

Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: Peter Duriak

Súvisiaci interpreti: Richard Müller