Slovenská kapela Soul zo Starej Ľubovne zverejnila nový singel a videoklip August. Tanečne ladená pieseň o láske dvoch mladých ľudí vznikla v spolupráci s textárom Adamom Kollárom, ktorý sa podieľal aj na predchádzajúcom singli Keď sa s Tebou stratím.

Skladba August, ako napovedá už jej názov, je plná slnka, bezstarostných letných dní, hravosti a ľahkosti. Od prvotnej podoby prešla v štúdiu viacerými reformami. Pridalo sa na tempe, aby pôsobila energicky, taktiež sa rozšírila škála nástrojov ako napríklad akordeón, ktorý spolu so saxofónom osvieži skladbu v medzihre. Práve v tejto časti piesne sa trošku aj experimentovalo. Pridal sa totiž jeden neštandardný nástroj, a to brucho jedného z muzikantov, na ktorom vyhráva rytmus.

Vizuálna podoba piesne stavia na prírodných až folklorizujúcich motívoch, k čomu prispieva nádherné prostredie Ľubovnianskeho skanzenu. Kontrastom k tejto vidieckej idylke, v ktorej sa odohráva príbeh lásky, sú zábery kapely nakrútené v kameňolome pri obci Jarabina. Autor textu piesne Adam Kollár je študent Prešovskej univerzity a laureát niekoľkých literárnych súťaží. Hudbu zložil člen skupiny Soul Ján Andrejka, ktorý je tiež učiteľom na ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. 


Kapela Soul vznikla ešte v roku 2000 a má za sebou stovky odohratých koncertoch na rôznych plesoch, svadbách či rodinných oslavách. Aktuálnu zostavu tvoria Branislav Strišovský (bicie, spev), Karol Kaleta (basgitara, spev), Erik Kasperkevič (klávesy, spev) a Ján Andrejka (gitara, akordeón, spev). Ešte pred pár rokmi v kapele pôsobil aj jej dlhoročný člen a zakladateľ Ďoďo Guľaš či hráč na klávesy Lukáš Hajostek.

Kapela prechádza aj hudobnou zmenou. Kým donedávna jej repertoár tvorili výlučne coververzie, v novej zostave sa pustila do tvorby autorských piesní. Cieľom je upustiť od spoločenských akcií a dostať sa na koncertné pódiá.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Erik Kasperkevič. Text správy sme upravili a doplnili.