RTVS počas adventných sobotných večerov odvysiela semifinálové a finálové vyvrcholenie obľúbenej televíznej šou Zem spieva. Tretiu sériu veľkej súťažnej oslavy folklóru narušila začiatkom marca po odvysielaní prvého semifinálového kola pandémia koronavírusu. Diváci tak meno tohtoročného víťaza spoznajú až pár dní pred Vianocami.

Tretiu sériu folklórnej šou Zem spieva odštartovala RTVS prvým kolom 4. januára 2020. Postupne sa vo vysielaní predstavilo 63 folklórnych talentov zo Slovenska i zahraničia, no vrcholiacu šou v marci stopli prísne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Po prvom semifinálovom kole, ktoré prebehlo 7. marca, sa tak museli tvorcovia, účinkujúci, súťažiaci aj diváci s obľúbenou šou na neurčitý čas rozlúčiť. Teraz je jasné, že folklór sa po dlhých mesiacoch vráti na televízne obrazovky v sobotnom hlavnom vysielacom čase.

"Je nám, samozrejme, ľúto, že pre pandémiu musela folklórna šou Zem spieva odložiť svoje druhé semifinálové aj finálové kolo. Zároveň si uvedomujeme záväzok voči našim divákom a rozhodli sme sa zorganizovať a odvysielať zostávajúce dva priame prenosy ešte v závere tohto roka. Veríme, že sa nám podarí na obrazovky priniesť rovnako vynikajúcu folklórnu energiu a spríjemníme tak divákom čakanie na najkrajšie sviatky roka," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Zem spieva 2020, 1. semifinálové kolo Zdroj: RTVS

Jedna repríza a dva živé prenosy

Už najbližšiu sobotu, 5. decembra o 20:30, si budú môcť diváci na Jednotke v repríze pripomenúť prvé semifinále. Opäť tak uvidia nielen nádherné folklórne vystúpenia, ale aj známe tváre moderátorskej trojice S Hudbou Vesmírnou a tzv. patriotov, ktorými sú Ján Ďurovčík, Ľubica ČekovskáPeter Dvorský. Vo vysielaní sa budú môcť diváci opäť stretnúť aj s odbornou porotou, ktorá súťažiacich vybrala z kastingov v Starej Ľubovni a v Martine a ktorá ich hodnotila a rozhodovala o ich osude v základných kolách v zložení: Anna Derevjaníková, Peter Kocák, Stanislav Marišler, Miroslava Palanová a Milan Rendoš.

V repríze prvého semifinále sa predstaví jedenásť súborov, skupín a jednotlivcov: Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Natália Lettrichová, Labirsky Beťare, Ondro a kamaráti, Bratia Pechovci, Folklórny súbor Technik STU, Dedinská folklórna skupina Parchovianka, Šambriňci, Soňa Metyľová aj Hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška z Kovačice. Mená postupujúcich sú už známe, no divákom ich RTVS opäť zrekapituluje v prídavnej časti programu Zem spieva - rozhodnutie, ktorá bude nasledovať neskôr po premiére nového dielu komediálneho seriálu Pumpa.

Zem spieva 2020, 1. semifinálové kolo Zdroj: archív RTVS

Ďalšie dve soboty už prinesú živé televízne prenosy, v ktorých spoznáme aj absolútneho víťaza tretej série. Kvôli stále platiacim obmedzeniam sa bude nakrúcať bez divákov, resp. obecenstvom si budú navzájom len samotní účinkujúci, ktorí budú musieť dodržať všetky prísne protiepidemické opatrenia vrátane testovania.

Druhé semifinále uvedie Jednotka RTVS v sobotu 12. decembra o 20:30. Počas večera vystúpia Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Ivana Brillová, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová, Folklórny spolok Furmička, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Viktória Stúchla a Aurel Keszely, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, či Folklórna skupina Pantľička. Finále, v ktorom spoznáme tohtoročných víťazov, je naplánované na 19. decembra o 20:30 na Jednotke.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér RTVS Stanislav Čačko. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: RTVS