V pondelok večer v budapeštianskom Opus Jazz Clube vyvrcholili Dni slovenskej kultúry v Maďarsku, ktoré sa začali v septembri. Na koncerte vystúpil bubeník Martin Valihora v triu s beninským skladateľom a gitaristom Lionelom Louekem a talianskym basgitaristom Daniele Camardom, ale aj čisto slovenská zostava popredných jazzmanov.

Program jazzového večera otvorila práve špičková slovenská formácia Eugen Vizváry Trio, v ktorého zostave sa okrem klaviristu Eugena Vizváryho predstavila hviezdna rytmická sekcia - basgitarista Juraj Griglák a bubeník Dávid Hodek.

"Teším sa, keď slovenská kultúra ide do terénu - do klubov či na festivaly - a má možnosť prezentovať sa v danej krajine lokálnemu publiku. Preto sme radi, že sme v renomovanom a veľmi dobrom kultúrnom stánku v Opus Jazz Clube, kam sme mohli pozvať maďarské publikum, ktoré môže zažiť najlepšie talenty zo Slovenska," povedal pred koncertom pre TASR Martin Valihora. Ten sa predstavil v zostave, ktorú nedávno v rozhovore pre Hudba.sk označil za jeden zo svojich aktuálne najobľúbenejších hudobných projektov. Lionel Loueke a Daniele Camarda sú špičkoví hudobníci, s ktorými sa niekoľkokrát predstavil aj na slovenských pódiách.

Riaditeľka Slovenského inštitútu v Budapešti Ildikó Síposová pripomenula, že Dni slovenskej kultúry boli koncipované ako panoramatická prehliadka súčasného slovenského umenia v pestrých žánroch ako divadlo, tanec, hudba, výtvarné umenie, ale aj ľudové umenie. Podujatia sa konali nielen v Budapešti ale aj mimo hlavného mesta. "Aj napriek pandémii sa nám podarilo zrealizovať všetky plánované podujatia a potešili nás pozitívne ohlasy maďarského publika," zdôraznila Síposová.

Maďarskému publiku sa okrem iného predstavil baletný súbor Slovenského národného divadla v predstavení Bolero, bratislavský súbor Quasars Ensemble, folklórny súboru Železiar, herci Divadla Andreja Bagara z Nitry, ale boli prezentované aj diela slovenskej kinematografie a fotografie Karola Kállaya.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Ladislav Vallach