V zákulisí írskych pubov strávil dva roky. Harmónie a väčšinu textov vytvoril práve v Írsku, aranž jeho pesničiek vznikal na liptovskej chalupe. Reč je o debutovom sólovom albume Citadela, ktorého autorom je rodák z dediny Kuková na východe Slovenska, textár a muzikant Dušan Havrilla.


Svojmu projektu vdýchol nevšednú podobu. Namiesto CD stavil na hudobnú knihu s QR kódom odkazujúcim na streamovacie služby i sociálne siete. "Mám rád poéziu aj vôňu knihy. Duša potrebuje telo a tak si môj album obliekol knihu. Samozrejme, s formátom, ktorý je veľkosťou podobný CD," priznáva Dušan Havrilla. Výsledok sa hodí do každej súkromnej zbierky CD a zároveň do poličky s knihami.

Album uvádzajú tri samostatné single s video-vizuálmi. Od leta je dostupný na streamovacích službách. Jeho producentom je vychytený muzikant, klavirista a skladateľ Daniel Špiner. O master sa postaral Miťo Bodnár. Zvukové prostredie ôsmich skladieb je akustické, bez nadmerných aranžmánov. Dominantným nástrojom je gitara doplnená klávesmi, akordeónom i jemnou elektronikou. Atmosféra z Írska a z Liptova sa preniesla aj do výsledného tvarovania hudby. V nahrávkach sa objavuje praskanie ohňa, kulisy dažďa a ruchy z chalupy.

Emigrácia a návrat

"Citadela je pátraním po silnej výpovedi v obsahovej aj formálnej stránke. Intímny jazyk hudby a textu nie je priamočiary, ponúka aj druhý plán a môže byť pozitívnym prísľubom stále zrejúceho autorského štýlu," zhodnotila poetka a textárka Silvia Kaščáková. Tá zároveň na album prispela hneď niekoľkými textami.

Havrilla tematizuje situáciu, ktorú zažili mnohí Slováci. Na pozadí pesničiek sa odohráva príbeh dvojice emigrujúcej do cudziny. Do krajiny, ktorá je síce svieža a nádherná, protagonistom však chýbajú priatelia, domov i rodina. Pod knižnú podobu Citadely sa podpísal dizajnér a ilustrátor Tobiáš Cingeľ. Už počas leta a jesene mohli diváci zavítať na jeho Citadela tour v Bratislave, Brne, Nitre, Prešove a ďalších mestách.

Citadela tour Dušana Havrillu:

1.12. Ružomberok, Kafé Bistro u Komárov
2.12. Nitra, Pod Vŕškom
18.1. Bratislava, Artforum
21.1. Brno, Music Lab
2.2. Košice, Artforum
11.2. Levice, Kontakt Café

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Dušan Havrilla.