Americký raper a producent Kanye West v posledný deň roka 2014 predstavil singel, ktorý je podľa jeho slov prvým výsledkom veľkej spolupráce s legendárnym britským hudobníkom Paulom McCartneym. Veľmi osobná skladba je výnimočná aj textom, West ho totiž napísal z pohľadu svojej zosnulej matky, ktorá sa mu prihovára z neba.

Minimalistická skladba, ktorej dominuje Kanyeho typický vokóderový spev a klávesy, na ktoré hrá práve McCartney, sa v stredu objavila na raperovej oficiálnej stránke a na iTunes. Pieseň je po temnom a experimentálnom albume Yeezus (2013) ďalším výrazným odklonom v raperovej tvorbe, viac pripomína jeho štvrtý album 808s and Heartbreak (2008). Ten ovplyvnila smrť jeho matky Dondy West v roku 2007 a práve ona podľa neho priamo inšpirovala aj čerstvú novinku.

Ako Kanye West uvádza v oficiálnej tlačovej správe k singlu, na začiatku bola spoločná vokálno-klavírna improvizácia s Paulom McCartneym, ktorú nahrali na začiatku roka 2014 v malej vilke v Los Angeles. Ich prvú beztextovú demo nahrávku, z ktorej napokon vzišiel singel Only One, si potom Kanye prehrával doma so svojou rodinou. Držiac na rukách dcérku North, ktorú mu v júni 2013 porodila Kim Kardashian, údajne počul sám seba spievať slová "Hello, my only one...", ktoré v skutočnosti na nahrávke zaznamenané neboli.

"Moja mama mi to spievala a cezo mňa aj mojej dcére," tvrdí raper, ktorý následne napísal celý text. "Hovorila som o tebe Bohu, povedal, že ti poslal anjela, a pozri na to všetko, čo ti dal - chcel si jedného a máš dvoch," znie v skladbe, pri ktorej písaní vraj Kanye sám seba nevnímal ako tvorcu, ale len ako komunikačný prostriedok, cez ktorý odovzdáva ďalej báseň, ktorú vytvorila jeho zosnulá matka. Očarený touto skúsenosťou si v prvom momente podľa vlastných slov ani neuvedomil, že meno Kanye, ktoré mu matka dala, znamená práve "only one" (iba jeden). Skladba je však venovaná nielen jemu, ale aj Dondinej vnučke North - pred intímnym klávesovým sólom končí text viacnásobným opakovaním slov "Povedz Nori o mne" a na obale singla je fotografia rapera s dcérkou.

Nech už podobným mystickým zážitkom veríte alebo nie, výpoveď je to naozaj krásna. Nečudo, že ju Kim Kardashia na svojom Twitteri označila za svoju obľúbenú manželovu skladbu a priznala, že pri nej plače vždy, keď ju počuje. Originálny prepis "textu z neba" nájdete spolu so samotnou skladbou na oficiálnom webe kanyewest.com.


Text: Hudba.sk (zdroj: Rollingstone.com, Pitchfork.com, Kanyewest.com)
Foto: Inez and Vinoodh

Súvisiaci interpreti: Kanye West