Kráľovná Alžbeta II. povýšila do rytierskeho stavu bývalého bubeníka Beatles Ringa Starra a posledného žijúceho člena skupiny Bee Gees Barryho Gibba. Mená oboch hudobníkov sa nachádzali na tradičnom zozname ocenených osobností, ktorý britská panovníčka zverejnila v piatok večer pri príležitosti príchodu nového roka.

"Je to úžasné! Je mi cťou a potešením, že sa mi dostalo uznania za moju hudbu a charitatívnu činnosť, ktoré obe milujem," reagoval na udelenie rytierskeho titulu 77-ročný Ringo StarrDruhý z dvojice žijúcich členov kapely The Beatles Paul McCartney sa stal rytierom už pred 20 rokmi, v roku 1997. Dlhodobo sa pritom usiloval o to, aby sa rovnakej pocty dostalo aj jeho kolegovi Richardovi Starkeymu, čo je pravé meno Ringa Starra.

71-ročný Barry Gibb vo svojej reakcii pripomenul, že udelená pocta patrí nielen jemu, ale aj jeho dvom zosnulým bratom Mauriceovi a Robinovi, ktorí spolu s ním tvorili slávne trio Bee Gees
Termín, kedy budú obaja hudobníci slávnostne pasovaní za rytierov, zatiaľ nie je známy. Príslušná ceremónia sa nezriedka koná aj niekoľko mesiacov po zverejnení zoznamu ocenených osobností.

Kiska ocenil Mariku Gombitovú či Petra Breinera

Na Nový rok tradične oceňuje osobnosti aj slovenský prezident. Andrej Kiska v pondelok vyznamenal speváčky Mariku GombitovúMartu Kubišovú a Gabrielu Beňačkovú, skladateľov Petra Breinera a Ilju Zeljenku (in memoriam), či spisovateľku Altu Vášovú, ktorá je v hudobnom svete známa najmä ako autorka libret k muzikálom Cyrano z predmestia a Neberte nám princeznú.

Okrem spomenutých umelcov prezident ocenil aj ďalšie osobnosti z rôznych oblastí spoločenského života. Prečítajte si viac

Text: TASR + Hudba.sk
Foto: TASR/AP

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Bee Gees