Český spevák Tomáš Klus ovládol nominácie na výročné ceny českého magazínu Report. Rodák z Třinca sa o ocenenie uchádza v kategóriách Spevák roka, Videoklip roka (Sibyla), Skladba roka (Nina) a Album roka (Racek).

Po tri nominácie majú skupiny Wohnout a Niceland, pričom v prípade Niceland je započítaná aj nominácia Michala Motyčku medzi spevákmi. Šancu na zisk ocenenia majú aj Tata Bojs, Mandrage, Kofe-In, Ben Cristovao, Aneta Langerová a Anna K s dvoma nomináciami.

Nightwork, ktorí dostali vlani najviac cien, sa musia tentoraz uspokojiť s nomináciou v kategórii Skupina roka, pričom ich spevák Vojta Dyk je nominovaný medzi spevákmi. Do užšieho výberu sa dostali aj Charlie Straight, Sunshine, Imodium, Miro Šmajda, Dan Bárta, Michal Hrůza, A Banquet, Goodfellas, Ewa Farna, Klára Vytisková, Lucie Bílá alebo Gabriela Gunčíková.

"Podľa názorov fanúšikov to vyzerá tak, že vlani žiadna tepláková mánia, ktorá by ovládla nominácie, našu scénu nezachvátila. Som rád, že sa presadilo také množstvo interpretov, vrátane nových mien. O to bude februárové hlasovanie napínavejšie,“ okomentoval výsledky prvého kola hlasovania riaditeľ cien Žebřík Jarda Hudec narážajúc na minuloročnú dominanciu skupiny Nightwork. 

V staronovej kategórii Akcia roka o víťazstvo zabojujú festivaly Colours Of Ostrava, České Hrady, Masters Of Rock, Rock for people a Pár míst tour speváčky Anety Langerovej. Najlepším českým filmom sa môže stať jedna z pätice snímok Alois Nebel, Lidice, Muži v nádeji, Perfect Days a Poupata.

O víťazoch 20. ročníka cien Žebřík rozhodnú prostredníctvom sms hlasovania fanúšikovia. Hraničným termínom je 29. február. Slávnostné udeľovanie cien sa bude konať 16. marca v Parkhoteli Plzeň za účasti všetkých nominovaných. Najlepší traja v každej kategórii si prevezmú bronzové sošky z dielne výtvarníka Václava Česáka. Moderátormi ceremoniálu budú opäť Tomáš Hanák a Klára Vytisková.

Počas galavečera vystúpia Charlie Straight, Nightwork, Mandrage, Tata Bojs či Tomáš Klus. Klasické vstupenky na podujatie stoja v predpredaji 390 českých korún (v prepočte približne 15,50 eura).

Zoznam nominovaných je dostupný na webstránke ireport.cz/nominace.

Zdroj: SITA
Foto: Jaroslav Moravec - Sony Music

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus