Tak toto 1. februára 2004 pred začiatkom Super Bowlu netušil nikto. Ani po desiatich rokoch od momentu, kedy Janet Jackson odhalila 90 miliónom divákov finále NFL svoj prsník, neutícha mediálny ošiaľ. Dôsledky kauzy známej ako Nipplegate sú ďalekosiahle, prínos a vplyv neodškriepiteľný. Dodnes sa však vynára otázka: bolo to plánované?

Ani by ste neverili, za čo všetko vďačíme Janet Jackson či konkrétne ozdobenej bradavke na jej pravom prsníku. Okrem obohatenia slovníka o výrazy "šatníková porucha" (wardrobe malfunction) a Nipplegate (referencia na známu americkú kauzu Watergate prezidenta Nixona zo 70-tych rokov), bolo odhalenie černošského ňadra napríklad dôvodom pre vznik videoportálu YouTube.

Dobre vidím?!

Túto otázku si 1. februára 2004 položilo takmer 90 miliónov televíznych divákov počas polčasovej prestávky finále americkej futbalovej ligy známeho ako Super Bowl. Justin Timberlake dospieval svoj aktuálny singel Rock Your Body a pri jeho poslednej vete "Bet I'll have you naked by the end of this song" (stavím sa, že ťa na konci tohto songu budem mať nahú) mal sestru kráľa popu naozaj obnaženú. Teda aspoň časť jej hrudného koša. 

Divákom na štadióne Reliant Stadium v texaskom Houstone, no najmä tým sledujúcim priamy prenos, sa naskytol pohľad na prsník slávnej speváčky s kovovou hviezdicou na bradavke. Zdanlivo šokovaná speváčka chvíľu počkala a po chvíli sa zakryla. Práve týmto zaváhaním spustila lavínu dohadov o tom, či deväť šestnástin sekundy nahoty bolo plánovaných alebo nie.

Justin Timberlake a Janet Jackson opakovali na Super Bowle 2004 choreografiu tohto videoklipu:


Porucha kostýmu

Okrem toho, že Federálna komisia pre komunikáciu - americká obdoba našej Rady pre vysielanie a retransmisiu - vyčíslila psychickú ujmu z tohto momentu na 550 000 dolárov (407 982 eur), vyzbierala aj značný počet podnetov od divákov. Kým po iné roky bolo sťažností naozaj len zopár, v roku 2004 sa až 540 000 z ľudí rozhodlo obviniť Janet Jackson z nemravnosti.

Krátko po udalosti vydal hovorca speváčky vyhlásenie, v ktorom speváčka tvrdí, že išlo o poruchu kostýmu. Táto výhovorka ovplyvnila pohľad na nefunkčnosť odevu do veľkej miery. Výraz wardrobe malfunction, ktorý sa doslova prekladá ako "šatníková porucha", sa v angličtine udomácnil pre akékoľvek nechcené odhalenie časti tela. Americká nárečová spoločnosť dokonca chcela tento najvýhľadávanejší internetový výraz označiť za Najlepšie slovné spojenie roka 2004.

Pozrite si celé vystúpenie Janet Jackson z 38. ročníka Super Bowlu z roku 2004:


Vznik YouTube
 
Ďalšou pozitívnou udalosťou, ktorú ovplyvnila jedna bradavka, je aj vznik videoportálu YouTube. Naozaj totiž išlo o moment zapamätateľný, ktorý si milióny ľudí chceli pozrieť znova a videozáznam hľadali aj tí, ktorým tento slávny zlomok sekundy unikol. Tak dopadol aj Jawed Karim, ktorý v tom čase pracoval pre PayPal. To, že vám môžeme aj v článkoch prinášať videá z YouTube, je zásluhou Karimovej neschopnosti nájsť spomínaný moment na Internete.

Okrem vzniku YouTube priniesol najslávnejší moment histórie Super Bowlu aj zvýšenie povedomia o digitálnom televíznom vysielaní. Američania nevlastniaci počítač po incidente hromadne prešli k operátorovi digitálneho vysielania TiVo, ktorý bol v tom čase na trhu len päť rokov a umožňoval sledovať televízne programy kedykoľvek po ich odvysielaní - možnosť, o ktorej v tom čase väčšina ľudí ani netušila. Jeho klientela vzrástla vplyvom tohto šoku nárazovo o 35 000 zákazníkov. Takto si každý, naozaj každý, mohol moment nahrať, pretočiť a analyzovať.

Príliš drahá bradavka

Negatívna stránka veci nenechala na seba dlho čakať. "Pod úroveň, hrubé a úbohé," bolo hodnotenie celej kauzy vtedajším riaditeľom Federálnej komisie pre komunikáciu Michaelom Powellom. Rekordne vysoká pokuta za jednu sekundu vysielania nebola jedinou cenou, ktorú bolo potrebné zaplatiť. Predseda americkej Národnej futbalovej ligy Joe Browne odmietol akúkoľvek ďalšiu spoluprácu s MTV - producentom polčasovej prestávky.

Televízna stanica sa naštvala výhradne na Janet Jackson, keďže išlo o jej prsník, a jej skladby zaradila na zoznam zakázaných pre všetky rozhlasové a televízne stanice, ktoré vlastní, pričom speváčke v tom čase vychádzal album Damita Jo. Napriek minimálnej mediálnej podpore obsadila nahrávka druhé miesto v rebríčku Billboard 200 a bola niekoľkonásobne platinovou. Stále sa však považuje za najmenej predávaný album jej kariéry a celkovo možno povedať, že Super Bowl 2004 bol výrazným negatívnym míľnikom v živote speváčky, ktorá už nikdy potom nedosiahla úspechy z 80. a 90. rokov.

"Reagovali sme prehnane"

Od incidentu sa Janet Jackson ospravedlnila prostredníctvom nahrávky vo vysielaní televízie CBS. "K môjmu rozhodnutiu zmeniť vystúpenie na Super Bowle prišlo po poslednej generálke. MTV, CBS a ani NFL o tomto vôbec nevedeli, a bohužiaľ, celá vec nakoniec zle dopadla. Je mi naozaj ľúto, ak sa to niekoho dotklo. Nebolo to mojím zámerom," znelo v ospravedlnení, kým Justin Timberlake, značne ušetrený verejnej potupy, prehlásil: "Počujte, viem, že to bol pre každého ťažký týždeň. To, čo sa stalo, nebolo zámerné a je to úplne poľutovaniahodné. Ospravedlňujem sa, ak sa vás to dotklo." Stalo sa tak presne týžden po incidente, 8. februára 2004 počas odovzdávania cien Grammy, ktorých sa Janet Jackson nemohla pre odhalený prsník zúčastniť.

Súdne spory medzi vysielateľom CBS a Federálnou komisiou pre komunikáciu sa tiahli až do roku 2011. CBS nebola spokojná s pokutou, ktorú obdržala a popohnala celý spor od Súdu tretieho okrsku k Najvyššiemu súdu. Ten prípad vrátil na znovuotvorenie. Výsledok bol pozitívny pre CBS - Súd tretieho okrsku pokutu anuloval. Bývalý predseda Federálnej komisie pre komunikáciu po desiatich rokoch priznal, že reagoval voči Janet Jackson prehnane: "Osobne som si myslel, že to bolo v skutku nefér. Nakoniec sa všetko otočilo proti nej. V skutočnosti, keď sa na to pozrieme pomalšie, je to Justin, kto jej odstraňuje náprsník."

Na druhej strane je však pochopiteľné, prečo väčšina ľudí dodnes verí, že Janet moment plánovala a Timberlake v tom bol nevinne. Veď načo by si na prsník inštalovala "nindžovskú" hviezdu, ak by tento netradičný doplnok nemal byť odhalený? Samotná speváčka 29. marca 2004 v šou Davida Lettermana o Super Bowle ešte odmietla hovoriť. Ten jej rozhodnutie rešpektoval, no neodpustil si geniálne dvojzmyselnú otázku How is Tito? (Ako sa má Tito? - myslel tým jedného z jej bratov, no zároveň to bola ironická narážka na incident, keďže tits je anglický slangový výraz pre "kozy", v jednotnom čísle tit/o)

Na otázku, či bolo odhalenie "bradavky, ktorá zmenila svet" plánované alebo nie, speváčka odpovedala až v ďalších rozhovoroch. Naposledy tak urobila v roku 2006 v talkshow Oprah Winfrey. Opäť zdôraznila, že choreografia nevyšla podľa plánov. Podľa jej slov mala byť pod časťou kostýmu odhalená červená podprsenka.


Super Bowl 2014

Na tohtoročnom finále americkej futbalovej ligy vystúpia v polčasovej prestávke na MetLife Stadium v East Rufherforde v New Jersey Bruno Mars a Red Hot Chilli Peppers. Ich najväčšou výzvou je pokoriť rekord v sledovanosti, ktorý v roku 2012 stanovila Madonna. Jej polčasovú šou si pozrelo vyše 114 miliónov ľudí. Jedno je isté: hoci škandál v tomto prípade nehrozí, americké stávkové kancelárie sú okrem víťaza zvedavé aj na to, či sa frontman "čili papričiek" Anthony Kiedis vyzlečie alebo bude radšej oblečený.

Aktualizácia: Prečítajte si reportáž z koncertu Bruna Marsa a RHCP na Super Bowle 2014

Autor: Marek Majzon (zdroj: Rollingstone.com, wikipedia)
Foto: NBC

Súvisiaci interpreti: Janet Jackson, Justin Timberlake