Je z generácie nových slovenských pesničkárov. Sám si skladá hudbu a píše texty. Tvrdí, že zo začiatku to bolo náročné. Akoby stále nad ním niekto stál a hovoril, že jeho tvorba nie je dosť dobrá a mal by ju zmeniť.

Dnes je jasné, že Richard Vávra alias Archívny Chlapec sa pred pol druha rokom vydal na správnu cestu. Debutový album Zvery mu v Rádiohlavách vyniesol nominácie na ocenenie až v troch kategóriách a získava si stále viac fanúšikov a poslucháčov. Tí v nasledujúcich týždňoch môžu navštíviť jeho koncerty v ôsmich rôznych mestách, ktoré odohrá v sprievode troch šarmantných hudobníčok, pričom na posledných troch koncertoch turné sa predstaví aj formácia Tu v Dome.

"Na albume Zvery počuť väčšinou len nylonovú gitaru a môj spev, teda miestami animálny rev. Najnovšie však viac inklinujem k hraniu s niekým," vysvetľoval Richard v nedávno zverejnenom rozhovore. Tým niekým bude opäť kapela Dobropić, ženský prienik skupín Zlokot a Tu vDome (Stanka Apfelová, Ali Kobzová aBronka Schragge), ktorá vznikla na klubovom festivale vydavateľstva Slnko Records. Spoločné turné s podtitulom Blíži sa jar (podľa úvodnej skladby albumu Zvery) začína už 12. februára v Trenčíne.

Čo vás približne čaká, si môžete pozrieť a vypočuť v krátkej ukážke z koncertu, ktorý sa odohral v decembri na akcii Slnko Spirit.


Archívny Chlapec si cestu k akustickej gitare si hľadal cez rockové projekty, spev v angličtine či Demovnicu. Práve vďaka nej sa jeho skladba S dobou dostala do playlistu Rádia_FM. S vydaním albumu Zvery na scéne zarezonovali aj ďalšie pesničky Vážená pani, Spomienka na detstvo či Láskou, zlatom. Richard odrazu začal dostávať pozvánky na koncerty po celom Slovensku a jeho debut bodoval v niekoľkých výročných rebríčkoch najlepších domácich albumov (vrátane našich 40 albumov roka).

Prečítajte si viac: Archívny Chlapec: Zvery sú iným pomenovaním pre strach a nepokoj

Turné Blíži sa jar - Archívny Chlapec + Dobropić:

12. 2. - Trenčín, Klub Lúč 
26. 2. - Ružomberok, Panoptikum  
27. 2. - Banská Štiavnica, Art Café, (koncert je súčasťou filmového semináru 4 živly)
11. 3. - Banská Bystrica, Záhrada 
12. 3. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta 

Ďalšie koncerty s Dobropićom a Tu v Dome:

29. 4. - Prešov, Christiania
30. 4. - Košice, Tabačka
6. 5. - Žilina, Stanica

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records.

Foto: Ondrej Koščík