Americký indie-folkový pesničkár Mark Kozelek príde už o mesiac do bratislavských Klarisiek so svojím hlavným projektom Sun Kil Moon, v ktorom ho bude sprevádzať známy maďarský klavirista Bencze Molnár (Jazzbois, Amoeba). Výnimočné spojenie hlbokých textov s ambientnou / slowcore hudbou vo významnej bratislavskej pamiatke bude jednou z koncertných udalostí tohtoročnej jari.

Charizmatický hudobník a herec (filmy Vanilla Sky, Shopgirl či Almost Famous) s povesťou búrliváka typu Charlesa Bukowského prinesie 6. marca do Bratislavy špeciálne vystúpenie trvajúce dve a pol hodiny. Program koncertu tvorí prierez z jeho nahrávok, ktoré vznikli od roku 2003 až po súčasnosť. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Mark Kozelek alias Sun Kil Moon vo svojej slovenskej premiére predstaví odžité príbehy zo svojej tridsaťročnej muzikantskej kariéry, v ktorej si všeličím preskákal. Temná minulosť aj zmierenie so životom mu prináša inšpiráciu v nových skladbách (napr. Hungarian Lullaby) aj v retrospektívnom nazretí na staré hity. Jeden z najvýraznejších predstaviteľov súčasnej americkej pesničkárskej scény je, podobne ako Bob Dylan, na zdanlivo nekončiacom turné. Okrem velikánov zámorskej folkovej scény mal zároveň vždy blízko ku kapelám ako Low, k Henrymu Rollinsovi, ale aj k Nickovi Caveovi.

V lete 2015 po tragickej smrti Caveovho syna Arthura zahral Sun Kil Moon na niekoľkých koncertoch coververziu jeho skladby Weeping Song. Na jeseň potom vydal v spolupráci s britskou experimentálnou kapelou Jesu vlastnú skladbu Exodus. Názov dostala podľa dcéry boxera Mikea Tysona, ktorá nešťastne zomrela vo veku 4 rokov v roku 2009. Priamou inšpiráciou k jej napísaniu však bola práve smrť Arthura Cavea a Kozelek ju venoval všetkým rodičom, ktorí prišli o svoje deti. V tom istom roku jeho skladby Onward a Third & Seneca zazneli vo filme Youth (Mladosť) talianskeho režiséra Paola Sorrentina. Okrem toho ste jeho skladby mohli počuť aj v seriáloch Californication (Lost Verses) či Sons of Anarchy (Like the RiverÅlesundGlenn Tipton a Third & Seneca).

Sun Kil Moon vystúpi v Bratislave v rámci projektu Nu Sound Of..., ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstupenky:  


Text: Music Press Production + Hudba.sk