Už len štyri týždne zostávajú do vydania najočakávanejšieho albumu roka 2015 na slovenskej a českej hip-hopovej scéne - "Y" Majka Spirita. Niekoľkotýždňové ticho prelomil najpopulárnejší domáci raper novým videosinglom dobYjeme svet, ktorý je jeho poctou hip-hopovej kultúre a potvrdením ambícií byť "hlasom generácie".

Tri roky po vydaní prelomového albumu Nový človek sa fanúšikovia Majka Spirita dočkali. Člen H16 vstupuje do novej éry, ktorá sa bude niesť v znamení písmena Y. Ako potvrdil jeho dlhoročný manažér Michal Matejovič, očakávaný druhý sólový album oficiálne vyjde 31. marca. Skalní fanúšikovia si budú môcť album predobjednať ešte pred jeho oficiálnym uvedením na pulty obchodov a získať ho tak ako prví.

Pohľad do minulosti aj vízia budúcnosti

Informáciu o termíne vydania nahrávky prináša raper ruka v ruke s premiérou nového singla s názvom dobYjeme svet, ktorého produkciu zastrešil Abe. Skladba, ktorá je po intímnom decembrovom singli Boh jediný druhou ochutnávkou albumu Y, zaujme "oldschoolovým" beatom, pripomínajúcim kultové hip-hopové počiny z prvej polovice 90-tych rokoch (prvý album Wu-Tang Clanu, sólový debut Method Mana, Gang Starr...) a retrospektívnym textom. Ten však však nie je len výletom do minulosti, ale aj víziou toho, že rap ešte svoje najlepšie časy stále nemá za sebou. Majk Spirit v novinke okrem iného vyjadruje názor, že "rap je víťaz, hip-hop je nový Beatles" a označuje tento žáner za "soundtrack nového tisícročia".

"Chcel som urobiť skladbu, v ktorej ľuďom priblížim moju cestu rapom, a zároveň vystihnem vývoj našej generácie zasiahnutej fenoménom zvaným Hip-Hop. Video výborne vystihuje myšlienku skladby a ja som vďačný všetkým, ktorí k tomu prispeli. Nikto nič nedokáže sám, ale spolu, skôr či neskôr, jedného dňa dobYjeme svet!" hovorí Majk o skladbe, ktorá tematicky nadväzuje na singel Hip-Hop, jeden z najlepších kúskov na debute Nový človek.

O réžiu videoklipu, v ktorom sa okrem členov H16 objavuje aj Vec, Čistychov či gitarista Smasho z kapely Lavagance, sa postaral mladý slovenský herec a čoraz vyhľadavanejší režisér hudobných videí Michal Nemtuda, ktorému Majk Spirit svoj singel zveril prvýkrát. 


Generácia Y

Vo videoklipe sa Majk Spirit prezentuje odetý v mikine Y - tá nadväzuje ako ďalšia kolekcia jeho vlastnej značky oblečenia spiri+ , ktorú vytvoril v súlade s pozitívnou symbolikou a pozitívnym odkazom svojej hudby a nového loga "+". Práve oblečenie s písmenom "Y" bude oficiálnou sprievodnou kolekciou rovnomenného generačného albumu.

Ten
prostredníctvom svojho názvu označuje takzvanú Generáciu Y, teda ľudí narodených v posledných dvoch dekádach minulého storočia (dnešní tridsiatnici a dvadsiatnici). "Generácia Y je jedna z najväčších a najsilnejších, aké tu kedy boli. Zároveň je to prvá generácia vyrastajúca vo svete, ktorý je vďaka technológii prepojený. Preto má veľký potenciál niečo naozaj zmeniť. Týmto albumom by som rád ľudom ponúkol niečo, čo im len tak nedajú politici, korporácie, médiá, cirkev, ani školské vzdelanie," vysvetľuje raper voľbu názvu albumu, čím zároveň objasňuje hashtag #Y, ktorý niekoľko mesiacov zdieľal na svojom Facebook profile, v súčasnosti združujúcom najviac Čechov a Slovákov na tejto sociálnej sieti.

"Na Novom človeku som hovoril o tom, čo mám na srdci ja. Na novom albume sa snažím vystihnúť kolektívne vedomie našej generácie, byť hlasom generácie a rozprávať tak trochu za ňu, za ľudí, ktorí to cítia rovnako ako ja. Nepôjde o nejaké moje pravdy, ale o to, čo zdieľame všetci ako generácia. Album bude o mojej generácii, ale bude pre všetky generácie," dodáva Majk Spirit, ktorý chystá k novému albumu i veľké česko-slovenské turné.

Majk Spirit - Black Tour 2015:
(zatiaľ potvrdené termíny)

10. 4. - Olomouc, Belmondo Club
17. 4. - Brno, SONO Centrum Music Club
18. 4. - Hodonín, Planet Aréna Paladium
24. 4. - Bratislava, Refinery Gallery
30. 4. - Košice, Diamond People Club
9. 5. - Žilina, ULaLa Club
15. 5 - Trenčín, Piano Club
23. 5. - Plzeň, Pantheon Music Club
29. 5. - Praha, SaSaZu
30. 5. - Banská Bystrica, Ministry of Fun - Europa Shopping Center
5. 6. - Kadaň
6. 6. - Most

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Priebežne aktualizované informácie môžete sledovať na stránkach www.majkspirit.sk a www.facebook.com/MajkSpirit.

Foto: Adam Pribylinec

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit