Divácky obľúbenú folklórnu šou delí už iba pár dní od jej absolútneho finále. Predposlednou zastávkou bolo včerajšie druhé semifinálové kolo, v závere ktorého sme spoznali druhú päticu finalistov, o ktorých rozhodli predovšetkým televízni diváci, ale aj trojica porotcov – patriotov.

V závere minulotýždňového prvého semifinálového kola ohromila informácia, že počas večera prišlo viac ako 65-tisíc SMS hlasov. Súťažiaci v druhom semifinálovom priamom prenose, sa dočkali ešte silnejšej podpory zo strany hlasujúcich divákov. Tí totiž zaslali okolo 83-tisíc hlasov. Či bude toto číslo prekonané vo finále, sa dozvieme už v sobotu 8. apríla na obrazovkách RTVS.

Divácke hlasy posunuli do finále štvoricu finalistov. Ako prvé sa z postupu tešili dievčatá z Rusínskeho tria, ktoré predstavili svadobné piesne, ktoré sa podľa ľudových tradícií spievajú po tom, ako matka oblečie svoju dcéru do svadobného kroja. "Ste hudbou pobozkané," vyjadrila sa k triu Ľubica Čekovská. "Nádherne ste interpretovali všetky piesne, ktoré potvrdzujú, že sú ozdobou slovenského folklóru," pridal sa k pozitívam Peter Dvorský. "Ja sa rozsypávam," dodal Ján Ďurovčík.

Z postupu sa tešila aj Folklórna skupina Raslavičan, ktorá divákom priblížila šarišský folklór. "Vždy sa bojím, keď vidím viacgeneračné vystúpenie. Ale toto bolo úplne fantastické. Všetko bolo úplne presne tak, ako to malo byť. Totálna bomba," zhodnotil Ján Ďurovčík. "Rozohrali ste všetky moje žilky. Musím vyzdvihnúť kapelu, vynikajúce. Som hrdá, že som východniarka," dodala spokojná Čekovská. Peter Dvorský ocenil najmä skvostné hlasy a výborne zaspievaný úvod.

O tom, že folklórom žije na Slovensku snáď každá generácia, svedčí aj postup Detského folklórneho súboru Kornička, v ktorom pôsobí približne 120 detí. Súbor ponúkol ich spracovanie povery z okolia Trenčína, ktorá hovorí o tom, že ak sa v dome odohrá skôr pohreb, než svadba, prináša to nešťastie. Preto zvykli matky prichystať hostinu a deti sa hrávali na svadbu. "Obdivujem vašu iniciatívu a prípravu na takýto tanec, ale to je o tej láske k folklóru, žiari z vás energia, je tu mladá generácia, ktorá chce robiť folklór," vyjadril svoju radosť Dvorský.

Posledným postupujúcim na základe diváckych hlasov bol Peter Vajda, ktorý zatancoval rómsky tanec. Indíciou o jeho možnom postupe boli reakcie v hľadisku bezprostredne po jeho vystúpení. Silný potlesk odzrkadľoval nadšenie divákov, čo sa aj potvrdilo. "Ste pre mňa exkluzívny tanečník," vyjadrila sa Čekovská. Ján Ďurovčík poodhalil čo-to z dávnej minulosti. "Toto je človek, ktorého som pred 10 rokmi videl tancovať, strašne som ho chcel do súboru. Odmietol ma. Už vtedy som bol uchvátený a uchvátený som zas. Všetko, čo robíš, je štýlovo čisté, držím palce," vyslovil sa opätovne nadšený choreograf.

Následne dostala slovo porotcovská trojica, ktorá do finále poslala Ľudovú hudbu Martinky Bobáňovej. Rodáčka z Terchovej sa na televíznej obrazovke neobjavila prvýkrát. Už ako šesťročná účinkovala v šou Slovensko má talent. Teraz je z nej primáška a zároveň husľová sólistka, ktorá spolu so svojou formáciou priniesla na pódium terchovský folklór. "Nádherné sexteto sláčikových nástrojov v slovenských ľudových krojoch. Martinka váš hlas je čistý ako zvon, rástol, ako som počul z dokrútok. Ste zohratí," zhodnotil vystúpenie Peter Dvorský.

Po druhom semifinálovom prenose tak už poznáme kompletnú zostavu finalistov. Tí o absolútne víťazstvo zabojujú už v sobotu 8. apríla. Zostáva už len veriť, že diváci aj porota vybrali skutočne najlepších z najlepších a finalisti si pripravia originálne, nezabudnuteľné vystúpenia.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva