Iba deviatim slovenským umelcom a kapelám sa za posledných 17 rokov podarilo umiestniť v Top 20 prestížneho medzinárodného rebríčka World Music Charts Europe. Vždy, keď sa to niekomu podarilo, bol to veľký dôvod na radosť, keďže ide o rebríček, v ktorom európski odborníci na world music z radov rozhlasových dídžejov a redaktorov hodnotia nahrávky z celého sveta.

O to výnimočnejší je fakt, že po ročnej pauze od umiestnenia skupiny Bashavel s albumom Hoorhay v apríli 2018 má Slovensko v najnovšom vydaní rebríčka World Music Charts Europe (WMCE) hneď trojnásobné zastúpenie. Nikdy v histórii tohto rebríčka sa to ešte nestalo - Slovensko malo v jeho doterajších vydaniach vždy maximálne jedného zástupcu. Tri albumy z jednej krajiny sú vo WMCE všeobecne dosť zriedkavým javom, najčastejšie sa to darí takým veľmociam world music scény ako sú Mali, Španielsko či Fínsko.

Apríl 2019 sa zapíše do histórie slovenskej world music

O skvelú aprílovú reklamu pre Slovensko sa postarali kapely Banda (album Telegrafy na 19. mieste), Trojka Zuzany Homolovej (Keď vojačik narukoval na 16. mieste) a Hrdza (Neskrotený na 4. mieste). Umiestnenie prešovskej skupiny Hrdza je pritom vôbec najlepšie spomedzi vsetkých doterajších umiestnení Slovenska v rebríčku. "Je to masakrálny úspech. Samozrejme, že nám to spravilo radosť," hovorí líder Hrdze Slavomír Gibarti. "Stále som mal pocit, že ten album si zaslúži väčšiu pozornosť. Čo sa týka ľudí, máme naň fantastickú odozvu - jednak sa dobre predáva a aj v streamingových službách vybehol veľmi hore. Je to super, že sme sa v Európe umiestnili tak vysoko," dodáva.

Hrdza tento rok oslavuje 20 výročie svojej existencie a takýto úspech na medzinárodnej scéne je pre ňu skvelým darčekom. Na albume Neskrotený, ktorý vyšiel na konci minulého roka, vystriedala speváčku Veroniku Rabada poľsko-ukrajinská speváčka Susanna Jara a Lucia Gibarti. Na rozdiel od klasického "hrdzavého" zvuku sa nová tvorba skupiny vyznačuje väčšou odvahou v aranžmánoch. Okrem samotného albumu slávi veľký úspech aj videoklip k pesničke Štefan, ktorý má za štyri mesiace od zverejnenia na internete viac ako 2,3 milióna prehratí.

 
Do rebríčka WMCE, ktorý funguje nepretržite od roku 1991, hlasuje 42 rozhlasových moderátorov z viac ako dvadsiatich krajín Európy. Celkový počet albumov, ktoré každý mesiac dostanú body, sa pohybuje zväčša v rozpätí 120-140 nahrávok, konkurencia je teda naozaj obrovská.

Doteraz boli najväčším slovenským úspechom tri umiestnenia albumu Pustvopol speváčky a skladateľky Kataríny Málikovej od marca do mája 2017. Vďaka tomu sa ako prvá slovenská umelkyňa umiestnila aj v celoročnom súhrne WMCE rebríčkov. Historicky najvyšším umiestnením až do aktuálneho vydania sa zase mohla pochváliť Jana Kirschner, ktorej album Moruša biela bol v apríli 2014 na šiestom mieste. V minulosti sa do Top 20 dostali aj albumy od Suí Vesan, či skupín Družina, Mango Molas, Banda, Balkansambel, Bashavel a Nebeská muzika

Pred Hrdzu sa v aktuálnom vydaní WMCE dostali iba tri albumy - Amina od medzinárodného projektu Refugees for Refugees z Belgicka, Miri od malijskej skupiny Bassekou Kouyate & Ngoni Ba a Placeless - nový projekt slávneho kvarteta Kronos Quartet s iránskymi speváčkami Mahsou & Marjan Vahdat

Hrdza - Neskrotený Zdroj: artwork

Zásluhu na úspechu má aj iniciatíva World Music from Slovakia

Slovenskí hudobníci môžu svoje aktuálne nahrávky posielať do tohto rebríčka, ktorý má centrálu v Berlíne, buď samostatne, alebo sa spoľahnúť na služby domáceho "sprostredkovateľa". V prípade slovenských interpretov je ním platforma World Music from Slovakia (WOMUSK), ktorá pomáha pripravovať sprievodné materiály aj ďalšiu komunikáciu s porotcami.

Aj vďaka úsiliu WOMUSK, ktorá propaguje slovenskú hudbu rôznymi spôsobmi v zahraničí a prostredníctvom septembrového World Music Festivalu aj v Bratislave, sa mnohí porotcovia dostávajú pravidelne k informáciám o našej scéne. Minulý rok sa bratislavského festivalu zúčastnil aj zakladateľ a šéf World Music Charts Europe (WMCE), Johannes Theurer.

Prečítajte si: World Music Festival Bratislava je medzi najlepšími etno festivalmi sveta
 
Tento spoločný úspech dokazuje, aká životaschopná môže byť v prípade kvalitnej systematickej práce umelcov a podporovateľov slovenská hudobná scéna, ktorá sa dokáže presadiť aj v nesmierne silnej svetovej konkurencii.

Doterajšie umiestnenia slovenských albumov v rebríčku WMCE:
(zoradené zostupne):

Hrdza - Neskrotený
 - 4. miesto
Trojka Zuzany Homolovej - Keď vojačik narukoval - 16. miesto
Banda - Telegrafy - 19. miesto
(všetky tri v apríli 2019)

Bashavel - Hoorhay - 14. miesto (apríl 2018)
Nebeská muzika - Zbojstory - 18. miesto (august 2017), 20. miesto (september 2017), 20. miesto (október 2017)
Katarína Máliková - Pustvopol - 11. miesto (marec 2017), 8. miesto (apríl 2017), 10. miesto (máj 2017)
Balkansambel - Šlamastika - 15. miesto (január 2017)
Banda - hraBanda - 14. miesto (január 2015)
Jana Kirschner - Moruša biela - 6. miesto (marec 2014), 20. miesto (apríl 2014)
Banda - Jedna - 8. miesto (október 2011), 16. miesto (november 2011)
Mango Molas - Ultima Rumba - 17. miesto (2007)
Družina - Tragare - 12. miesto (2006)
Družina - Družina - 11. miesto (2005)
Suí Vesan - Suí - 13. miesto (2002)


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková z platformy World Music from Slovakia. Autorom tlačovej správy je Vladimír "Potkan" Potančok (Hudba sveta_FM), text sme upravili.

Foto: archív skupiny Hrdza

Súvisiaci interpreti: Hrdza