Fanúšikovia americkej rockovej kapely Garbage si už zrejme zvykli, že na nový album si musia za ostatné obdobie vždy zopár rokov počkať. Čakanie na siedmu štúdiovku skončí práve tento rok. Kvarteto na čele so speváčkou Shirley Manson vydá 11. júna album s názvom No Gods No Masters a okrem iného z neho už predstavili prvý singel aj s videoklipom.

Na novinke sa podieľal Billy Bush, ktorý so skupinou spolupracuje od jej prvej, eponymnej nahrávky z roku 1995. Najprv začínal ako technik a na zatiaľ posledných dvoch albumoch Not Your Kind of People (2012) a Strange Little Birds (2016) už pridal ruku k dielu ako producent. Rovnako to bude aj v prípade očakávaného No Gods No Masters.

Ten bude v základnej verzii obsahovať jedenásť skladieb. Deluxe edícia ponúkne o osem piesní bohatší tracklist. Nájdeme na ňom napríklad aj coververziu singla Starman (1972) od Davida Bowieho, alebo hitu Because the Night od Patti Smith. Konkrétne verziu nahranú spolu s kapelou Screaming Females, ktorá vyšla v rámci Record Store Day 2013. Okrem nich sa medzi hosťami objavia na deluxe edícii aj Brody Dalle, Brian Aubert, John Doe a Exene Cervenka.

Ružový obal albumu zdobí socha anjela s krížom v ruke. "Toto je náš siedmy album a táto významná numerológia ovplyvnila aj DNA jeho obsahu: sedem cností, sedem trápení a sedem smrteľných hriechov," uviedla 54-ročná Shirley Manson. "Snažili sme sa pochopiť, v akých sračkách sa tento svet nachádza a v akom chaose žijeme. Cítili sme, že takýto album sme museli nahrať," dodala r
odáčka zo škótskeho Edinburghu, ktorá album označila za temný. "Nedávno som čítala, že pop music sa stala temnou a smutnou a okamžite som chcela spraviť niečo úplne iné. Nanešťastie, nie je mojou silnou stránkou písať optimistické skladby. Kiež by som to dokázala," vyhlásila.

Nekompromisne o mužoch, ktorí vládnu svetu

Temný, drsný a uveriteľný je aj prvý singel The Men Who Rule The World, v ktorom kapela stavila na moderný a robustný zvuk, vytvorený najmä spojením elektroniky a gitár. Shirley Manson v ňom spieva o kapitalistickej krátkozrakosti, rasizme, sexizme a mizogýnii. Neubránila sa ani vulgarizmom a znie stále rovnako skvelo. Skladba môže po hudobnej, zvukovej i textovej stránke pripomínať tvorbu jej menovca, Marilyna Mansona. "Muži, ktorí ovládajú svet, tu narobili bordel. História moci, uctievanie úspechu. Kráľ je v učtárni, je predsedom rady. Všetky ženy, ktoré naplnili súdne siene, nazývajú fľandrami," znie v úvode. "Mám to v hlave po celý ten skurvený čas," vyznala sa v refréne.

V rovnako kritickom duchu sa nesie aj pútavé video. Medzi animáciami sa objavili slogany podporujúce hnutie Black Lives Matter, rovnosť pohlaví alebo boj proti policajnej brutalite, ale aj hlava bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa s vypichnutými očami a slovom Violator (v preklade Násilník, pozn. red.) napísaným na čele. O klip, v ktorom sa Manson objavila ako cyborg vo svete plnom nepokojov, sa postaral Javi.MiAmo z Čile.


Garbage chcú tento rok na jeseň vyraziť na turné s kapelou Blondie. Zatiaľ plánujú koncerty vo Veľkej Británii. Na pódiu by sa teda mali striedať dve veľké rockové líderky, okrem Shirley Manson aj jej 75-ročná kolegyňa Debbie Harry.

Tracklist albumu Garbage - No Gods No Masters:

1. The Men Who Rule The World
2. The Creeps
3. Uncomfortably Me
4. Wolves
5. Waiting for God
6. Godhead
7. Anonymous XXX
8. A Woman Destroyed
9. Flipping the Bird
10. No Gods No Masters
11. This City Will Kill You

Ďalšie skladby na deluxe edícii:

12. No Horses
13. Starman
14. Girls Talk (feat. Brody Dalle)
15. Because the Night (feat. Screaming Females)
16. On Fire
17. The Chemicals (feat. Brian Aubert)
18. Destroying Angels (feat. John Doe & Exene Cervenka)
19. Time Will Destroy Everything

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/GarbageOfficial

Súvisiaci interpreti: Garbage