Americká rocková formácia Pearl Jam by mala do konca roka dokončiť desiaty štúdiový album. V rozhovore pre magazín Billboard to uviedol gitarista kapely Stone Gossard.

"V súčasnosti máme hotové niečo medzi polovicou o troma štvrtinami, no máme nejaký nový materiál, na ktorom by sme ešte chceli popracovať v druhej polovici roka," povedal Gossard.

Nasledovník nahrávky Backspacer (2009) zatiaľ nemá stanovený dátum vydania, no gitarista dúfa, že sa na trh dostane v prvej polovici roka 2013. "Ak všetko pôjde podľa plánu," dodal 45-ročný Gossard, ktorého ďalšia kapela Brad nedávno vydala nový album United We Stand (2012).

Pearl Jam 20. júna koncertom v Manchestri odštartujú európske turné. V rámci neho zavítajú v pondelok 2. júla do Prahy, konkrétne do O2 areny. Od 25. júla do 3. augusta bude spevák skupiny Eddie Vedder koncertovať sólovo. Svoje vlastné pesničky z albumov Into the Wild (2007) a Ukulele Songs (2011) predstaví aj v Severnej Amerike, kde bude vystupovať od 31. októbra do 4. decembra.

Biografia

Pearl Jam pôsobia na scéne od roku 1990. Doteraz predali na celom svete viac ako 60 miliónov nahrávok, pričom komerčne najúspešnejší je ich debut Ten (1991) so skladbami ako Alive, Jeremy, Porch, Even Flow či Oceans. Na konte majú aj štúdiové nahrávky Vs. (1993), Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006) a Backspacer (2009) a hity ako Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town, Yellow Ledbetter, Better Man, Daughter, Last Kiss, I Am Mine, World Wide Suicide alebo The Fixer.

Skupina, ktorá vznikla počas rozmachu štýlu grunge, bola štrnásťkrát nominovaná na Grammy a jednu z nominácií premenila na sošku. Pearl Jam tiež získali päť American Music Awards a štyri MTV Video Music Awards. Ich pôsobenie na scéne vlani v dokumente Pearl Jam Twenty zrekapituloval režisér Cameron Crowe. Už štrnásť rokov tvoria zostavu skupiny Jeff Ament (basgitara), Stone Gossard (gitara), Mike McCready (gitara), Eddie Vedder (spev) a Matt Cameron (bicie nástroje). Posledný menovaný je zároveň bubeníkom kapely Soundgarden.

Pearl Jam Twenty - trailer

Informácie pochádzajú z webových stránok billboard.com a pearljam.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam