Anglický hudobník a spevák Paul McCartney sa po 48 rokoch stretol so ženami, ktoré inšpirovali hit už nefungujúcej kapely The Beatles s názvom Blackbird. Pieseň pochádza z dvojalbumu The Beatles (1968), známeho aj ako White Album (Biely album).

Paul McCartney privítal Thelmu Mothershed Wair a Elizabeth Eckford v zákulisí po koncerte v meste Little Rock v Arkansase. Obe ženy boli členkami skupiny označovanej Little Rock Nine. Do nej patrilo deväť študentov a študentiek, ktorým v roku 1957 ako prvým Afroameričanom umožnili navštevovať Little Rock Central High School.

73-ročný hudobník, ktorý skladbu napísal v roku 1968, informoval o stretnutí na Twitteri, kde zverejnil aj fotografiu s oboma ženami. "Je úžasné stretnúť dve členky skupiny Little Rock Nine, ktoré sú priekopníčkami hnutia za občianske práva a tiež inšpiráciou skladby Blackbird," napísal muzikant, ktorý je v súčasnosti na turné One on One. V rámci neho sa plánuje zastaviť napríklad aj 16. júna v Prahe.

 
Paul McCartney je jedným z najvplyvnejších, najúspešnejších (a najbohatších) hudobníkov všetkých čias. Preslávil sa v rokoch 1960 až 1970 ako člen legendárnej skupiny The Beatles. Slávna štvorka, ako kapelu prezývajú, vo Veľkej Británii nahrala a vydala dvanásť štúdiových albumov. Po jej rozpade pôsobil do roku 1981 v skupine Wings, v ktorej hrala aj jeho zosnulá manželka Linda McCartney. Je tiež členom dua The Fireman, s ktorým vydal tri albumy.

Na konte má tiež šestnásť sólových štúdioviek. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, v roku 1988 ako člena The Beatles a o jedenásť rokov neskôr aj ako sólového umelca. Zahral si v snímkach Ťažký deň (1964) či Pomoc (1965). V piatok 10. júna plánuje vydať výberovku Pure McCartney.


Vypočujte si remastrovaný White Album na Deezeri:

 
Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív), Hudba.sk
Foto: Twitter.com/PaulMcCartney

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Paul McCartney