V rámci celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu prebehlo v pondelok 30. apríla v Divadle Aréna slávnostné odovzdávanie cien Esprit. Cenu za najlepší domáci jazzový album roka 2017 si prebrala Sisa Michalidesová za nahrávku Chloe. Cenu verejnosti získalo zoskupenie AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža za album Ad Fontes.

Spolu bolo nominovaných šestnásť albumov. Víťazke, ktorá u odborníkov v ankete Esprit triumfovala aj v roku 2016 s nahrávkou Dream Rhapsody, sa podľa slov porotcov na minuloročnom albume Chloe podarilo úspešne skombinovať divadlo a jazz. "Bez omylu opätovne vynikajúca produkcia, výborné skladby a aranžmány. Koncepcia, zvukový obraz a sólisti doslova na svetovej úrovni," vyjadril sa o albume Peter Polanský, marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus. ​"Potešili ma kvalitné kompozície, spracovanie krásnych tém, fantastickí hudobní hostia, aj zvuk albumu. Je cítiť, že sa Sisa pri tvorbe tohto albumu opäť posunula, skúša nové veci, postupy, aranžmány.. A opäť stúpa!" pochválil hudobníčku Matej Šálek, dramaturg koncertného cyklu City Sounds.

Sisa Michalidesová si cenu v podobe sošky kontrabasu z dielne slovenského akademického sochára  Juraja Čuteka prebrala z rúk Johanna Kneihsa, jazzového redaktora ORF Ö1 a porotcu pre hlavnú cenu Esprit, ktorý v príhovore vyzdvihol domácu jazzovú produkciu: "Pokiaľ mám súdiť slovenský jazz podľa týchto šestnástich nominovaných albumov nahraných minulý rok, musím povedať, že úroveň je veľmi vysoká. Veľký dojem na mňa urobili aj debutové albumy mladých hudobníkov a samozrejme aj mnoho ďalších nahrávok. Myslím, že sa nemusíte obávať o budúcnosť slovenského jazzu s hudobníkmi, akých tu máte."


Spojenie jazzu a folklóru si získalo verejnosť    

Cenu verejnosti získal album Ad Fontes projektu zoskupení AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža. Nahrávka odzrkadluje prepojenie dvoch svetov - jazzu a slovenského folklóru, s náchádzaním spoločných multižánrových prienikov.

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu traja z nominovaných. Na úvod sa pódia zhostilo zoskupenie Ľubomír Gašpar Cimbal Project a komornú hudbu na pomedzí vážnej hudby a jazzu predstavili v intímnom formáte dua saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek. Záver večera patril laureátke hlavnej ceny. Sisa Michalidesová so svojím zoskupením priniesla originálne kompozície, inšpirované postavou autorkinej divadelnej hry Silent Rhapsody či mystickým svetom povestí o magických bytostiach Mexika.

Vypočujte si celý víťazný album na Deezeri:



Hlavnou myšlienkou projektu Esprit - udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album - je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov jazzu a príbuzných žánrov. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.  

Esprit nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album. Okrem Michalidesovej (2015 a 2017) sú predchádzajúcimi držiteľmi ocenenia sú Lukáš Oravec (2013 sólo a 2016 so svojím kvartetom), Juraj Griglák (2014) a Michal Bugala (2012). 

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zuzana Beňová z Best One. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Sisa Michalidesová