Najväčší showcaseový festival v Európe Eurosonic 1. mája na svojom webe spustil registráciu umelcov. Mimoriadne veľkú šancu majú muzikanti zo Slovenska a Česka, keďže budúci ročník festivalu bude zameraný práve na naše krajiny.

Festival Eurosonic Noorderslag sa uskutoční od 16. do 20. januára v holandskom Groningene. Prihlasovanie umelcov prebieha od 1. mája do 1. septembra 2018 prostredníctvom online formulára na stránke esns.nl/play-at-esns.

Príležitosť dostane po osem kapiel z obidvoch krajín, pričom ďalšiu miestenku môžu slovenskí umelci získať aj vďaka RTVS, ktorá má ako člen European Broadcasting Union (EBU) možnosť odporučiť na Eurosonic jedno meno. Táto skvelá správa pre slovenskú scénu je tiež veľkou poctou pre festival Pohoda, ktorý si zástupcovia vybrali ako partnera v súvislosti so zaostrením na hudbu zo Slovenska. V poradnej skupine pri výbere účastníkov Eurosonicu 2019 je šéf Pohody Michal Kaščák za Slovensko a riaditeľ Sound Czech - Czech Music Office Márton Náray za Českú republiku. 

Prečítajte si: Pýtali sa, prečo slovenské kapely nie sú na Eurosonicu. Budúci rok ich môže byť deväť

Eurosonic každý rok vyberá takzvané "focus countries", teda krajiny, na ktorých hudobnú scénu sa bude klásť špeciálny dôraz počas najbližšieho ročníka. Týmto spôsobom sa snaží zviditeľniť hudobnú pestrosť a rozmanitosť naprieč starým kontinentom. O rozhodnutí zamerať sa na Česko a Slovensko viac povedal hlavný booker Eurosonicu Robert Meijerink: "Chceme prezentovať jedinečnú a kvalitnú hudbu týchto dvoch susedov. Aj keď ide o jedny z najmladších krajín v Európe, obe majú rôznorodú a rastúcu hudobnú scénu, bohatú históriu a veľa úžasnej hudby, ktorú možno objaviť."

Šéf Eurosonicu Ruud Berends, ktorý sa minulý týždeň osobne zúčastnil prvého ročníka slovenského showcaseového festivalu SHARPEzase prízvukuje, že ide o vyvrcholenie dlhodobého úsilia a participovania organizátorov festivalov a ďalších hudobných profesionálov z našich krajín v rámci medzinárodných organizácií na výmenu talentov ETEP (European Talent Exchange Programme) a CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Programme). 

Šanca pre Slovensko a Českú republiku príde symbolicky krátko po stom výročí založenia spoločného štátu. Pozvánka platí aj pre všetkých fanúšikov dobrej hudby. V predaji sú už aj prvé permanentky na Eurosonic Noorderslag 2019. "Na Eurosonicu každoročne objavujeme aj nové talenty pre Pohodu. V tomto roku sa u nás predstavia napríklad Jade Bird, Housewives, Schellertollermeier či Reykjavíkurdætur," prezrádza Michal Kaščák.

O Eurosonicu

Eurosonic Noorderslag je platformou na objavovanie novej hudby, a zároveň stretnutie ľudí z hudobného biznisu z celého kontinentu. Každoročne sa na ňom predstaví vyše 350 umelcov a zíde 4000 hudobných profesionálov a zástupcov 400 európskych festivalov. Aj vďaka Eurosonicu sa dostali do povedomia napríklad Alma, Ásgeir, Aurora, Caro Emerald, Dua Lipa, Hozier, HER, Ibeyi, Milky Chance, MØ, My Baby, Rejjie Snow, Lost Frequencies, Roosevelt, Royal Blood, Seinabo Sey, Selah Sue, Vök a mnohí ďalší.

Atmosféru festivalu z pohľadu umelca vám priblíži krátke video z tohtoročného účinkovania kapely Tolstoys.


Mohlo by vás zaujímať:

Premiéra prekonala očakávania. Výzvou pre SHARPE je zostať príjemným miestom

Slovenská hudba si buduje pozíciu na trhu. Za hranicami je o ňu záujem

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Eurosonic PR