Cenu za najlepší jazzový album roka 2018 získal gitarista a skladateľ Andreas Varady s albumom The Quest. Cenu verejnosti si prebralo zoskupenie Bratislava Hot Serenaders za album I Like That. Slávnostné odovzdávanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle Aréna ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu.

V medzinárodnej odbornej porote tento rok zasadli Kevin Hays, jazzový klavirista a skladateľ, čestný člen poroty (USA), Johann Kneihs, jazzový redaktor ORF Ö1 (Rakúsko), Peter Polanský, marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko), Viktor Zappner, jazzový producent a promotér (Tasmánia), Milan Tesař, hudobný redaktor a dramaturg Rádia Proglas (Česko), Matej Šálek, dramaturg City Sounds Festival, Ján Sklenár, redaktor Rádia Devín a Peter Baláž, redaktor portálu jazz.sk.

Víťaz Hlavnej ceny Esprit odbornej poroty, gitarista a skladateľ Andreas Varady, poďakoval  všetkým divákom Divadla Aréna a fanúšikom jazzu na Slovensku cez svoj video pozdrav. Cenu v podobe sošky kontrabasu z dielne slovenského akademického sochára Juraja Čuteka prebral z rúk Loire Cotler, jazzovej speváčky, pedagogičky a muzikoterapeutky z New Yorku, slovenský saxofonista a člen kapely víťaznej nahrávky Radovan Tariška.

Zvíťazil extrémny talent

"Stačilo iba pár taktov, aby človek vedel, že Andreas Varady je výnimočne nadaný jazzový gitarista s výrazným jazzovým cítením a vynikajúcou technikou. Spolu s disciplinovanou rytmikou, na základe výborných aranžmánov a skladieb nahral CD, ktoré si zaslúži hlavnú cenu," vyjadril sa o víťaznom albume člen poroty, jazzový producent a promotér Viktor Zappner.

Pochvalne sa k albumu Andreasa Varadyho vyjadril aj Peter Polanský, marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus. "Album The Quest presvedčí ako najprofesionálnejšia produkcia – skladby, hudobný slovník, interpretácia, improvizácia, zvukový obraz, zostava repertoáru, ale aj obal a booklet," povedal Peter Polanský.  


Ján Sklenár z Rádia Devín zase Varadyho označil za "zázračné dieťa, ktorého extrémny talent si všimol aj legendárny producent Quincy Jones". "Dnes už dieťaťom nie je. Dozrel na plnohodnotného muzikanta s originálnym kompozičným rukopisom a s nesmierne bohatou inštrumentálnou kvalitou. Andreas je kozmopolita a prvý jazzový svetoobčan v modernej histórií Slovenska. A vzhľadom na jeho vek a talent je zároveň aj tou najlepšou reprezentáciou našej krajiny v zahraničí."

Cenu verejnosti získal album I Like That  zoskupenia Bratislava Hot Serenaders. Nahrávka vzdáva hold americkému jazzovému klaviristovi a kapelníkovi Jeanovi Goldkettovi, ktorý je považovaný za jedného z najlepších kapelníkov jazzu dvadsiatych rokov minulého storočia.


Večer patril nominantom

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu tri z nominovaných zoskupení. Na úvod sa pódia zhostilo zoskupenie Peter Korman Quintet, ktoré prinieslo čerstvú energiu nastupujúcej jazzovej generácie zásluhou originálnych kompozícii z pera lídra, skladateľa a kontrabasistu Petra Kormana.

Zdanlivo nezlučiteľné prvky folklóru, jazzu i klasickej hudby dokáže kapela Ľudové Mladistvá spojiť do jedinečne znejúcej fúzie vďaka autorským skladbám s originálnym rukopisom skladateľa a klaviristu Martina "Majla" Štefánika. Lístok na cestovanie časom priniesol divákom v sále medzinárodne cenený orchester Bratislava Hot Serenaders. Kompozície venované slávnemu americkému kapelníkovi Jeanovi Goldkettovi preniesli celé Divadlo Aréna do noblesných nálad Zlatej éry jazzu.

"Anketa Esprit sa nám prehupla do siedmeho roka a ja musím s radosťou konštatovať, že je stále čo oslavovať a zviditeľňovať. Veľmi rád vidím medzi nominovanými interpretov, ktorí sa kedysi spoznali na Večerných jazzových ateliéroch alebo sa zúčastnili súťaže Jazz START UP a dnes majú vydaný regulárny album a ukazujú tak svetu svoje umenie. Je to znamenie toho, že jazzová scéna na Slovensku žije a jazzový esprit zdieľa aj mladá generácia, a naša práca má zmysel," konštatuje hudobník a organizátor podujatia Boris Čellár.


Ocenenie Esprit za rok 2018 bolo siedmym ročníkom podujatia, držiteľom ocenenia za rok 2017 je skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov bolo zoskupenie Lukáš Oravec Quartet (2016), skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová (2015), basgitarista Juraj Griglák (2014), trubkár Lukáš Oravec (2013) a gitarista Michal Bugala (2012). 

      
Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje džezových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou džezových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zuzana Beňová z Best One. Tlačovú správu sme doplnili a upravili. 

Foto: PR