Najznámejší slovenský jazzový spevák Peter Lipa je momentálne naozaj činorodý a štyri mesiace po vydaní albumu Slovenské evergreeny uviedol na trh ďalší nový album Dobré meno. Ako singel z neho predstavuje modernú skladbu Motýľ, ktorú predstavil spolu s videoklipom.

Lipov dvorný a na niekoľkých albumoch exkluzívny textár Milan Lasica je na albume Dobré meno podpísaný len pod jednou pesničkou, pričom ide práve o singel Motýľ. Spoluautorom skladby, ktorá sa svojím zvukom vymyká z bežnej tvorby speváka, je Martin "Majlo" Štefánik zo skupiny Ľudové Mladistvá, hudobným producentom je jeho spoluhráč Adrián Líška. Na skladbe Motýľ spolupracovali aj Jakub Kačic za bicími a Tamás Belicza na kontrabase, o mix sa postaral Roland Kánik.

"Prvýkrát som bol na koncerte Petra Lipu keď som mal 14 rokov v Novom Meste nad Váhom v klube Blue Note," spomína Majlo. "Keby mi niekto v tej dobe povedal že s ním raz budem spolupracovať, tak by som určite neveril. Dnes je to skutočnosť. Začalo to tvorbou skladby Nenápadný nápad a počas tvorby mi zavolal, že dostal ešte jeden text od Milana Lasicu, či by sme ju nemohli spolu spraviť. Okamžite! Hneď ako som videl text vedel som, že to musí mať jarno-letnú atmosféru. Taktiež som chcel spraviť trošku inú skladbu ako sú poslucháči Petra Lipu zvyknutí," prezrádza svoj zámer talentovaný hudobník.

Martin Štefánik však priznáva, že najviac ho prekvapil priebeh samotnej spolupráce. "Hocikedy som zavolal, zdvihol telefón a riešili sme skladbu. Na deme sme pracovali najskôr spolu u mňa doma a nikdy sa neponáhľal preč, spieval do noci, pokiaľ sme neboli spokojní. Pre mňa je Peter Lipa veľmi inšpiratívny človek, ktorý má stále nadšenie a tvrdo pracuje," dodal. 


Videoklip s nostalgiou

Videoklip nakrútil vychytený režisér Branislav Vincze (Billy Barman, Lavagance, Bad Karma Boy, Vec, AMO...). Za kamerou stál Viktor Cicko. Dejová línia klipu je trochu nostalgická. Je o staršom umelcovi, ktorý vo svojom atelieri tvorí koláž, ktorá sa mu začína v priestore reálne zhmotňovať. Autorkou koláže je Vladimíra Vrbiňaková, ktorá poňala jej obsah veľmi aktuálne. Sú v nej politické, náboženské aj enviromentálne témy. Všetko to, čo sa nás v súčasnom svete dotýka. Hlavným motívom pre nás bol úryvok textu, ktorý napísal Milan Lasica - "Pozrieť sa mi do hlavy stačí len raz". 

"S Petrom Lipom sme sa stretli začiatkom februára v Klube pod lampou. Skladba ma oslovila na prvé počutie, bola úplne iná, než na aké som pri ňom zvyknutý. Od začiatku sme vedeli, že chceme použiť motýle, ale tie boli vo februári trochu problém. Premýšľal som ako sa vyhnúť živým motýľom, pretože na 3D animáciu sme nemali rozpočet. Nakoniec sme našli motýliu banku, z ktorej sme objednali 100 živých motýľov," spomína na mierne dobrodružné nakrúcanie klipu Braňo Vincze.

"Čakali sme na ne dva mesiace a potom sme mali na natáčanie dva dni. Počítali sme s jedným, ale to sme ešte netušili, čo nás čaká. Natáčanie sa pretiahlo o jeden deň, pretože motýle neposlúchali, keď mali lietať, sedeli, keď mali sedieť, lietali. Všetko naopak. Navyše sme kvôli nim nemohli použivať umelé svetlo, aby sa nezbláznili a nelietali iným smerom. Keď začali konečne spolupracovať, tak sme už nemali denné svetlo, neostávalo nám nič iné ako prerušiť natáčanie a pokračovať na druhý deň," hovorí režisér s úsmevom.

Hlavné úlohy v klipe stvárnili 
Waldemar Švábenský a Laura Wittnerová. "Vďaka ústretovosti hercov, rodiny Pokorných, sme bez stresu mohli v kľude pracovať. Veľká vďaka patrí obom hercom, Waldemar si nechal rásť kvôli klipu tri mesiace bradu a Laura s nami zostala dva dni aj napriek tomu, že sme počítali s niekoľkými hodinami," dodáva Vincze.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Katarína Ovseníková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Artwork singla

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa