Pozvanie festivalu VivaMusica! prijali aj britský violončelista Peter Gregson a islandský klavirista Víkingur Ólafsson, ktorí sa v lete predstavia po prvýkrát slovenskému publiku. Ich koncerty doplnia tohtoročný pestrý program festivalu.

Tvorba britského violončelistu a hudobného skladateľa Petra Gregsona vychádza z klasickej hudby, dôležitú úlohu v nej však zohráva elektronika. Gregson pochádza z Edinburghu a hre na violončele sa venuje od svojich štyroch rokov. Študoval hudbu na Royal Academy of Music v Londýne a hudobné technológie na MIT Media Lab v Cambridge, Massachusetts. Je autorom hudby pre britský film V kráľových záhradách, za ktorú získal nomináciu na cenu World Soundtrack Awards. Je tiež autorom hudby do videohry Boundless.  

Spolupráca s Zimmerom, Prokofievom či Sheeranom  

So spoločnosťou Hansa Zimmera Remote Control Productions spolupracoval na viacerých filmových a televíznych projektoch (Wonder Woman, Terminátor, Legenda o Tarzanovi či Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu). Ako sólový violončelista nahral hudbu do televízneho seriálu BBC Sherlock čido filmu Mária Magdaléna. Jeho debutový album Terminal vyšiel v roku 2010, nasledovali albumy Lights in the Sky (2014), Touch (2015), Quartets: One a Quartets:Two (2017).

Spoločne sbritským DJom Gabrielom Prokofievom, vnukom slávneho Sergeja Prokofieva, vytvoril projekt Cello Multitracks. Ako sólový violončelista si zahralaj na albume Eda Sheerana ÷(Divide) a píše tiež aranžmány pre Rag’n’Bone Man-a.  

V rámci Recomposed Series vyšielv roku 2018 pod hlavičkou Deutsche Grammophon jeho zatiaľ posledný album Bach Recomposed. Dielo je "rekompozíciou" ikonických Bachových violončelových suít, ktoré sú spracované do verzie pre šesť violončiel a elektroniku. V slovenskej premiére zaznie 25. júla vo Veľkom evanjelickom kostole v podaní Petra Gregsona a slovenského violončelového ansámblu v zložení Karolína Zivalíkova, Katarína Zajacová, Katarína Kozelková, Andrej Gál Gregor Regeš.  


Islandský Glenn Gould  

Vďaka vzácnej kombinácii vášnivej muzikality, bravúrnej virtuozity a intelektuálnej zvedavosti patrí islandský klavirista Víkingur Ólafsson, absolvent prestížnej newyorskej Juilliard School, nepochybne k najinšpiratívnejším umelcom súčasnosti. Je čerstvým dvojnásobným držiteľom ceny BBC Music Magazine Awards za Album roka a Najlepší inštrumentálny album za album Johann Sebastian Bach (2018, Deutsche Grammophon).

The New York Times ho označil za "islandského Glenna Goulda" a jeden z trackov z tohto albumu zaradil dokonca do svojho zoznamu Top 25 Classical Music Tracks of 2018. Pod hlavičkou Deutsche Grammophon vydal tiež svoj debutový album Philip Glass: Piano Works (2016).  



V aktuálnej sezóne sa Ólafsson predstaví s Los Angeles Philharmonic v Hollywood Bowl, na koncertoch v USA, Južnej Amerike, Japonsku, Švédsku, v Berlínskej filharmónii, londýnskej Royal Albert Hall (spoločne s Petrom Gregsonom v rámci projektu Bach Evolution) či vo Philharmonie de Paris, kde vystúpi po boku Philipa Glassa v projekte The Piano Etudes.

Okrem viacerých súčasných skladateľov, ktorých diela premiéroval, spolupracoval aj s islandskou speváčkou Björk. Na Slovensku vystúpi 16. augusta vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu. V rámci svojho sólového klavírneho recitálu uvedie diela Debussyho, Rameaua, ale aj kultové Musorgského dielo Obrázky z výstavy.    


Viva Musica! festival je už 15. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. Vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. Festival má za sebou 14 úspešných ročníkov, v rámci ktorých sa uskutočnilo celkom 395 koncertov a vystúpilo viac ako 385 špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Koncerty 15. ročníka festivalu VivaMusica! sa budú konať od 27. júna do 22. augusta na rôznych miestach v Bratislave.  

Prehľad koncertov festivalu Viva Musica!:

27.6., Stará tržnica – Janoska Ensemble: Revolution
4.7., Stará tržnica – Ólafur Arnalds: re:member
25.7., Veľký evanjelický kostol – Bach Recomposed by Peter Gregson
7.8., Stará tržnica – Nemanja Radulović & Double Sens
16.8., Slovenský rozhlas – Víkingur Ólafsson: Obrázky z výstavy  

Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov manažérka Michaela Katonová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR