Rešpektovaný nigérijský bubeník a skladateľ zomrel vo štvrtok vo veku 79 rokov v parížskej nemocnici v dôsledku aneuryzmy aorty. Potvrdil to jeho manažér Eric Trosset.

Tony Allen sa narodil v roku 1940 v Nigérii. Na bicích sa učil hrať sám a profesionálne sa bubnovaniu venoval od začiatku 60. rokov minulého storočia, kedy sa spojil s gitaristom Felom Kutim, s ktorým položili základy hudobného štýlu afrobeat. Ten prináša kombináciu gitár, dychových nástrojov a polyrytmického bubnovania.

Ich spolupráca v kapele Koola Lobitos vyvrcholila albumom Zombie z roku 1997, ktorého ostrá kritika porušovania ľudských práv a korupcie dostala kapelu do problémov s úradmi. Rok po jeho vydaní Tony z kapely odišiel a vydal sa na sólovú dráhu.

Vydal niekoľko sólových albumov, tým posledným bol tohtoročný štúdiový album Rejoice, na ktorom spolupracoval s dnes už zosnulým trubkárom Hughom Masekelom. Počas svojej dlhej kariéry sa stal vyhľadávaným hosťujúcim hudobníkom a spolupracoval napríklad s s Paulom Simononom z The Clash, Fleaom z Red Hot Chili Peppers či Damonom Albarnom z formácií Blur a Gorillaz.


Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)
Foto: Myspace.com/tonyallenafrobeat

Súvisiaci interpreti: Tony Allen