Pamätáte si mániu, ktorú pred dvoma rokmi rozpútal videoklip Gangnam Style od juhokórejského speváka a rapera PSY? Pripomeňte si šialenosť, ktorá aktuálne presiahla ďalšiu rekordnú hranicu na Youtube.

Na Gangnam Style by si dnes už len málokto spomenul, ak by sa PSY nepostaral o ďalší zápis do análov (ehm) portálu Youtube - klip k virálnemu hitu má totiž ako prvé video v histórii už viac ako dve miliardy prehratí. A nič nenasvedčuje tomu, že by ho mohlo v dohľadnej dobe niečo prekonať. Okrem Gangnam Style má totiž viac ako miliardu pozretí len jedno jediné video - klip kanadského speváka Justina Biebera k hitu Baby (1,042 mld.).

Pre porovnanie, obidve najsledovanejšie videá minulého roka majú aktuálne menej ako 700 miliónov prehratí. Jedným z nich je videoklip Wrecking Ball od Miley Cyrus a druhým Gentleman, s ktorým PSY drží ďalší rekord. Za jeden deň od zverejnenia si videoklip pozrelo 38 miliónov používateľov Youtube. Ako však sám spevák priznal, sláva ho až tak neteší. "Problémom je, že ten videoklip (Gangnam Style, pozn. red.) je populárnejší ako ja," uviedol v jednom zo svojich rozhovorov.

Psy - Gangnam Style Zdroj: Youtube.com

PSY a jeho bláznivé pohyby pripomínajúce jazdu na koni zaujali množstvo ľudí. Po zverejnení videa sa strhla mánia, počas ktorej fanúšikovia po celom svete natáčali svoje vlastné verzie Gangnam Style. Či už išlo o vojakov, študentov alebo obyčajné partie kamarátov - všetci chceli mať svoj vlastný videoklip.

Hoci sám spevák tvrdí, že nie je hviezdou jedného hitu, platí to zrejme len v jeho rodnej Južnej Kórei. Vo svete je pravdou opak. Po zverejnení spomínaného singla Gentleman totiž už o ňom vo svetových médiách príliš počuť nebolo. Jeho druhý hit získal svoje milióny pozretí len vďaka istej zotrvačnosti. Ľudia totiž boli zvedaví, čo nového vymyslí autor najsledovanejšieho hitu na internete.


Výber paródií na Gangnam Style:


Zdroj: SITA, Digitalspy.co.uk, iDnes.cz, archív
Foto: AP Photo/Kin Cheung

Súvisiaci interpreti: Psy