Bratislavská formácia Le Payaco už tento štvrtok (4.6.) odohrá svoj prvý tohtoročný klubový koncert pred domácim publikom v Nu Spirit Clube. Stane sa tak po dlhšom čase strávenom v nahrávacom štúdiu, kde skupina pracovala na svojom dlhoočakávanom piatom albume. Ten zatiaľ nesie pracovný názov "Dnes je ten deň".

"Na tomto koncerte odznejú niektoré skladby naposledy, pretože ich od leta nahradia nové," hovorí Tomáš Sloboda. "Na letných festivaloch sa mnohé z tých starších jednoducho do playlistu nepomestia, ale tie najžiadanejšie sa budú s nami viezť až do konca," dodáva.

Na mix staršej i novej tvorby sa vo štvrtok 4. júna môžu tešiť nielen návštevníci Nu Spirit Clubu, ale aj fanúšikovia, ktorí sa na koncert nedostanú. V spolupráci so službou Club Streamer totiž prinesieme na Hudba.sk priamy prenos. Koncert odštartujú o 21:00 Tammy & The Youniverse. Vystúpenie Le Payaco začne o 22:00. 

Leto v znamení nového albumu po 10 rokoch

Zatiaľ posledný štúdiový album Všetko sa dá zjesť vydali Le Payaco na vlastnej značke Wagon Records v roku 2005. O rok neskôr Tomáš Sloboda (gitara, spev), Martin Stempel (basgitara, spev) a Juraj Vitéz (bicie, spev) ukončili koncertnú aj štúdiovú spoluprácu a vydali sa každý svojou hudobnou cestou - Tomáš založil kapelu Sounds Like This, Juraj skupinu Datasystem a Martin sa realizoval v kapele Diego.

"V tom čase sme toho mali všetci plné zuby. Nevedeli sme sa pohnúť z miesta a neboli sme vôbec schopní spolu normálne komunikovať, nieto ešte niečo nové vymyslieť. Rozchod bol jednoducho túžbou a nevyhnutnosťou zároveň. Dnes je všetko OK. Nový album je najlepším dôkazom toho, že sme hlboko vo vnútri ostali priatelia, a že aj cez mnohé naše nedostatky máme veľkú chuť spolu naďalej hrať a tvoriť," vysvetľuje Tomáš Sloboda.


Veľký koncertný návrat sa odohral v roku 2011 na hlavnom pódiu festivalu Bažant Pohoda, po ktorom nasledoval veľký klubový koncert v Bratislave. V roku 2013 kapela vydala výberovku Jukebox aj s novou pesničkou Kone a koncom minulého roka sa po troch rokoch prevažne festivalového hrania fanúšikovia dočkali aj klubového turné. Le Payaco na ňom spojili sily so skupinou Para a odohrali desiatku vypredaných koncertov po celom Slovensku. Súčasťou setlistu už bola aj ďalšia novinka Bozkávať a hrýzť.

Tento rok sa skupina venovala písaniu a nahrávaniu nových skladieb, z ktorých 1. mája zverejnila singel Dnes je ten deň. Práve jeho názov nesie (zatiaľ) aj samotný album, ktorý vyjde začiatkom leta vo vydavateľstve Pavian Records. Miestom krstu bude symbolicky festival Pohoda, kde sa úspešný návrat pred štyrmi rokmi začal. Okrem toho skupina novinky predstaví aj na Grape či Žákovic Open. Pôvodnú zostavu Tomáš Sloboda, Martin Stempel a Juraj Vitéz dopĺňa stály hosť - gitarista Tomáš "Tomky" Vagaský, známy z bratislavských kapiel Diego a Vetroplach.

Dnes je ten deň


Text: Hudba.sk (zdroj: Le Payaco)
Foto: Peter Sedláčik

Súvisiaci interpreti: Le Payaco