Anglická rocková kapela Radiohead zverejnila skladbu I Promise. Novinka mala premiéru v show Stevea Lamacqa na BBC Radio 6 a bude sa nachádzať na reedícii albumu OK Computer (1997) s názvom OKNOTOK, ktorá sa dostane na trh 23. júna v digitálnej podobe, pričom v júli bude k dispozícii aj vo fyzickej.

Reedícia bude obsahovať všetkých dvanásť piesní z albumu, osem skladieb z B-strán singlov a tiež ďalšie dve doteraz nevydané piesne Lift a Man Of War. Všetky nahrávky budú v remastrovanej verzii. Fanúšikovia skupiny sa môžu tešiť aj na box set, ktorý ponúkne tri 180-gramové dvanásťpalcové vinylové platne, knihu s grafikami a textami piesní, 104-stranový poznámkový blok lídra formácie Thoma Yorka, 48-stranový skicár Stanleyho Donwooda a Yorka či kazetu obsahujúcu demá a nahrávky z obdobia tvorby albumu OK Computer.



Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju spomínaný Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995), menovaná OK Computer (1997), Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a A Moon Shaped Pool (2016). V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias.

Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 si čitatelia tohto časopisu zvolili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, pričom jeden zlatý gramofónik dostali tiež Yorke a Stanley Donwood za obal albumu Amnesiac. Formácia získala aj štyri Ivor Novello Awards či päť nominácií na Mercury Prize.

Vypočujte si album OK Computer z roku 1997:



Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/radiohead

Súvisiaci interpreti: Radiohead