O tom, že Foo Fighters majú po oddychovejšom roku 2016 opäť poriadne akčné obdobie, svedčí nielen ich návrat na koncertné pódiá, ale aj nové skladby. Po tom, ako na nedávnom benefičnom koncerte v San Franciscu naživo odpremiérovali pieseň The Sky Is a Neighbourhood, včera prekvapili ďalšou novinkou. Singel Run zverejnili spolu s poriadne divokým klipom.

Začiatkom minulého roka sa po vystúpení Davea Grohla na odovzdávaní Oscarov objavili klebety o tom, že Foo Fighters končia a spevák má po vydaní zatiaľ posledného albumu Sonic Highways zálusk na sólovú kariéru. Kapela na ne reagovala veľmi promptne zábavným videom, v ktorom predstierala, že sa to naozaj deje, aby nakoniec takúto možnosť rezolútne poprela so slovami: "Po milióntykrát, nerozpadávame sa. A nikto k*rva nejde sólo!"

Nebola to celkom pravda - bubeník Taylor Hawkins v novembri vydal sólové EP Kota, z ktorého pochádza aj výborný singel Range Rover Bitch. Na fungovanie skupiny však jeho sólový debut zjavne nemal žiadny negatívny dopad, keďže kapela na tento rok ohlásila veľké turné, ktoré je už v plnom prúde. Prečo to však všetko spomínam? Pretože nový videoklip k singlu Run, ktorý formácia neohlásene zverejnila 1. júna, pôsobí, akoby nás páni chceli ešte raz ubezpečiť, že naozaj nekončia. A nielen to - v epickom vizuáli naznačujú, že spolu budú hrať až do smrti.

V klipe, ktorý režíroval samotný Dave Grohl, sa totiž zmenili na šedivých starcov, ktorí odpália svoju našľapanú rockovú šou v domove dôchodcov. S týmto námetom ich síce na jeseň 2015 predbehli Faith No More v klipe Sunny Side Up, vôbec to však nevadí, pretože Foo Fighters to vizuálne aj dejovo dotiahli do extrému. Viac prezrádzať netreba, ak máte radi ich zmysel pre humor, určite si prídete na svoje. A sklamať by vás nemala ani samotná skladba. Vyše päťminútová skladba sa po jemnejšom úvode zmení na energický náklad, ktorý patrí medzi to najtvrdšie, čo skupina v posledných rokoch ponúkla. Fanúšikovia sa tak na blížiacich sa koncertoch v našich končinách (Praha a poľský Open'er) majú na čo tešiť. A aj tí, ktorí sa už nevedia dočkať ďalšieho albumu.


Mohlo by vás zaujímať:

VIDEO: Foo Fighters na festivale "vypli" uprostred skladby, dohrali ju s fanúšikmi

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters