Jedna z najznámejších rockových piesní mala znieť pôvodne inak. Nájdený rukopis šesťminútovej skladby z roku 1975 ide do dražby. Aktuálne je vystavený na aukčnej výstave s názvom Freddie Mercury: A World of His Own, ktorá obsahuje aj ďalšie rukopisy. Kus papiera popísaný Freddiem Mercurym, ktorý bol nedávno nájdený, odhalil tvorivý proces lídra kapely Queen aj to, akými zmenami text skladby prešiel.

Ako prezrádza ručne písaný text na hárku papiera dnes už neexistujúcej leteckej spoločnosti, pôvodný názov Mongolian Rhapsody je prečiarknutý a nahradený slovom Bohemian. Rukopis tiež odhalil ďalšie zmeny, ktoré sa udiali priamo v texte piesne. Tie vidno v druhom verši kultového hitu, ktorý bol pôvodne napísaný takto: "Mama. Začala sa vojna, dnes večer musím odísť, musím sa postaviť a bojovať." Pričom konečná verzia textu piesne znie: "Mama, práve som zabil muža. Priložil mu zbraň k hlave, stlačil som spúšť. Je mŕtvy."

"Starostlivosť a detailnosť týchto návrhov je o to pozoruhodnejšia, že súvisia s človekom, ktorý tak často bagatelizoval svoj kompozičný proces. Stránky sú svedectvom mnohých hodín, ktoré venoval zdokonaľovaniu svojho remesla, keď experimentoval a pohrával sa s jazykom, piloval a tvaroval texty a harmónie pre tieto piesne, ktoré pre mnohých z nás jednoducho vždy boli v našich životoch," povedal Gabriel Heaton, špecialista z oddelenia kníh a rukopisov Sotheby's. 

Súčasťou aukcie budú neskôr aj Mercuryho ručne písané texty k ďalším klasikám skupiny Queen ako Don't Stop Me Now, We Are the Champions a Killer Queen. Rukopisy sú súčasťou rozsiahlej zbierky osobných predmetov speváka. Tá ponúka až 1500 výnimočných kúskov z jeho londýnskeho domova, vrátane koženej bundy, leteckých slnenčných okuliarov, páru tenisiek a ďalších predmetov súvisiacich s kapelou Queen.

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Theguardian.com)