Prvá séria Slovensko hľadá SuperStar rozpútala obrovské šialenstvo. Mnohí fanúšikovia na ňu s úsmevom spomínajú dodnes a pamätajú si všetkých finalistov. Jedným z najvýraznejších objavov súťaže bola vtedy len 16-ročná Martina Schindlerová, ktorej víťazstvo ušlo len o chlp. Po dlhoročnej pauze sa teraz vracia na scénu so svojou prvou autorskou skladbou Radšej mi chýbaj.

Na Slovensku je len veľmi málo speváčok, ktoré vzbudili takú pozornosť médií, akú mala počas niekoľkých rokov od skončenia SuperStar Martina Schindlerová. Pre ňu samotnú to však nebola žiadna výhra, keďže jej hudobná kariéra bola vždy tak trochu v tieni početných správ o jej súkromí a vzťahoch, na ktorých si bulvár doslova zgustol.

Po skončení súťaže vydala dva sólové albumy Patríme k sebe (2005) a Čo sa to tu deje (2008). Napriek tomu, že z nich žiaden väčší hit nevzišiel, s oboma získala platinové ocenenie za predaj. Ani to však talentovanú interpretku nemotivovalo k tomu, aby v speváckej kariére pokračovala a doslova zo dňa na deň zmizla zo spoločenského diania.

Návrat po rozvode

Dnes už dvojnásobná mamička dala prednosť rodine a až do minulého roka, kedy sa opäť začala objavovať a vystupovať na rôznych podujatiach a na televíznych obrazovkách (spievala napríklad v populárnej Chart Show), o nej takmer vôbec nebolo počuť. Svoje mlčanie pritom prelomila v dobe, kedy sa v médiách prevalili informácie o rozpade jej manželstva. Túto negatívnu skúsenosť napokon "vložila" aj do comebackového singla Radšej mi chýbaj, ktorý si prvýkrát otextovala sama. "Unavená z neláskavej lásky. Ubolená som z pádov ťažkých. Pripravená som ľúbiť ťa z diaľky. Radšej mi chýbaj, život je krátky," znie jej trpkosladký odkaz bývalému manželovi.

Pesničku zverejnila v deň svojich 31. narodenín (29.6.) spolu s videoklipom, nakrútenom na poli plnom rozkvitnutých makových kvetov. Výsledkom je prehnane romantický vizuál pripomínajúci trojminútovú reklamu na aviváž. Ako býva na Slovensku zlým zvykom, hneď v úvode na vás vyskoči logo sponzora, ktorého činnosť s piesňou ani s jej vizuálom nijak nesúvisí - namiesto aviváže sa v ňom propagujú "proteíny a gainery pre mladých borcov a profesionálov" (citujeme z popisu stránky spoločnosti na Googli). Čo s tým má spoločné Martina Schindlerová, sme radšej nezisťovali.

Vieme však, že videoklip sa nakrúcal v máji pod taktovkou režiséra Štefana Leloviča a lokácia sa nachádza v Maďarsku. "Nakrúcanie bolo veľmi príjemné, aj keď nás trochu potrápilo počasie. Museli sme termín niekoľkokrát prekladať, kvôli dažďu. Čakali sme, kým budú všetky maky rozkvitnuté, a zároveň nebude pršať pri východe slnka. Vyslovene sme s celým štábom čakali na správny moment, kedy sme sadli do áut a v noci vycestovali na miesto, kde sme všetko pripravovali, aby sme stihli nakrúcať pri tom správnom rannom šere," približuje speváčka vznik videoklipu. Odhliadnuc od gýčovosti videa, treba uznať, že v ňom vyzerá skvele. Postarali sa o to stylistka Maya Andrášovanová a vizážistka Martina Glasserová. Produkciu videa zastrešilo štúdio s trefným názvom Pseudoart Creative.


Hudbu jej zložili Miro Jaroš a Mark Dann

Hoci záujem médií a fanúšikov o súkromie Martiny Schindlerovej bol vždy obrovský, vo svojich pesničkách, ktoré jej v minulosti vždy písali iní skladatelia a textári, nikdy nebola príliš osobná. O to väčším prekvapením je novinka, ktorá je jej prvou zverejnenou piesňou po deviatich rokoch od skladby Môžeš ísť. S tou sa v roku 2010 predstavila v národnom finále Eurovízie.

"Skladala som si veci pre seba už dávnejšie, no nemala som v úmysle ich zverejňovať. Priznám sa, že som nechcela, aby ľudia riešili, že je to o mne, o mojom živote. Potom som si však uvedomila, že no a čo. Pre mňa je umenie krásne aj v tom, že ho netreba nijako vysvetľovať a definovať. Každý si v skladbe nájde niečo iné," hovorí Schindlerová na margo pesničky, v ktorej otvorene priznáva, že z nevydarených vzťahov je už unavená a láska ju bolí rovnako ako každého iného.

Na jednej strane ide síce o jej prvú zverejnenú autorskú pieseň, no ako aj sama hovorí, napísala ich už viacero a keďže vo veku 31 rokov je už zrelou ženou, očakávania sú logicky vyššie ako pri tvorbe začínajúcej speváčky a textárky bez umeleckých a životných skúseností. Žiaľ, objektívne treba povedať, že jednotlivé rýmy sú dosť predvídateľné, miestami až tuctové (napr. "Láska bolí, hladí aj bodá a prestáva len kde sype sa voda") a celkovo pesničke chýba originálnejší autorský prístup. Je vidieť, že nejde o dielo textára s rokmi vycibreným básnickým štýlom, ktorý dokáže emócie z nešťastnej lásky vyjadriť aj bez použitia otrepaných fráz. Na druhej strane však fanúšikovia speváčky a "rozchodoviek" určite ocenia práve spomínanú otvorenosť a priamosť textu, s ktorým sa zrejme dokáže stotožniť nejedna sklamaná žena.

Hudbu, ktorá je niekde na polceste medzi nultými rokmi a súčasnou produkciou, má na svedomí dvojica Miro Jaroš a Marek Danko alias Mark Dann. Na nahrávanie dohliadal v Prešove známy producent Randy Gnepa. O tom, ako došlo k spolupráci s bývalým kolegom zo SuperStar, Martina prezrádza: "Stretli sme sa s Mirom po rokoch a rozprávali sme sa, čo kto robí. Ukázala som mu moje pesničky, zapáčil sa mu tento môj text. Zoznámil ma s producentom Markom Dannom, s ktorým dali dokopy hudbu a všetko sme to sfinalizovali u Randyho. Z výsledku sa teším."

Podľa vlastných slov má Martina v šuplíku aj ďalšie skladby, ktoré chce nahrať a predstaviť svojim fanúšikom. Veľmi podobne v minulosti vyzeral aj návrat Dominiky Mirgovej, ktorá v roku 2012 po niekoľkoročnej pauze a sklamaniach v osobnom živote tiež využila pomoc Mira Jaroša a nahrala hit Nová. Ich spolupráca je však už minulosťou a bude zaujímavé sledovať, ako sa s Jarošovým tímom bude dariť Schindlerovej a či sa mu podarí reštartovať aj jej kariéru. Ak to Martina so svojím návratom myslí vážne, určite bude potrebovať pesničky, ktoré sa uchytia v slovenských rádiách. Z minulosti totiž nemá na konte žiaden väčší hit a asi najviac si s jej kariérou spájame coververziu francúzskej skladby Je T'Aime, ktorú zaradila aj na svoj debutový album.


Autori: Dušan Marko, Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/schindlerovamartina

Súvisiaci interpreti: Martina Schindlerová