Renomovaní jazzoví lektori, overená metodika výučby, široký záber tém, množstvo koncertov a spoločného hrania, jedinečný genius loci kúpeľného mesta – to všetko čaká účastníkov Medzinárodnej jazzovej dielne Doda Šosoku, ktorá sa uskutoční 23. až 26. augusta v Piešťanoch.


Nie je prekvapením, že jazzová hudobná dielňa v Piešťanoch nesie meno po Jozefovi Dodovi Šošokovi. Slávny jazzový hudobník, bubeník a perkusionista, bol v neposlednom rade nestorom a propagátorom jazzu - desaťročia prinášal do Pieštan kvalitnú hudbu z celého sveta. Cieľom projektu hudobnej dielne nesúcej jeho meno je nadviazať na tradíciu jazzu v Piešťanoch, odovzdávať ju mladším hudobníkom a pomáhať budovať novú generáciu interpretov a tvorcov.

"Hudobná dielňa tohto typu u nás citeľne chýba. Slovensko je jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá nemá jazzovú školu, strednú ani vysokú, ktorá by poskytovala kvalitné akreditované vzdelávanie v tomto žánri," vysvetľuje organizátor, promotér a jazzový hudobník Nikolaj Nikitin. "Snahou projektu je navodiť atmosféru komorného študentského mesta plného hudobných happeningov a koncertov s jam sessions. Hlavnou aktivitou je samozrejme vzdelávanie v rámci individuálnych aj skupinových predmetov."

Zárukou kvality výučby budú popredné mená domácich i zahraničných lektorov pôsobiacich na univerzitách v Prahe, Brne či Budapešti. Balík hudobných predmetov s prepracovanou metodikou má za úlohu pomôcť nádejným študentom dostať sa na prestížne školy do zahraničia, či rozšíriť svoje terajšie hudobné vedomosti a zručnosti. Prihlasovať sa záujemcovia môžu do 19. augusta na stránke www.hlavaxxii.com/prihlaska.

Program:

23. 8. privítanie, uvítací ceremoniál a koncert lektorov, zápis a výber predmetov pre poslucháčov, rozdelenie do tried - Dom umenia, Galéria
24. 8. – 26. 8. individuálne predmety a teoretické predmety
24. 8. – 25. 8. koncerty lektorov a jam sessions
25. 8. – 27. 8. hra v súbore a vystúpenia poslucháčov
25. 8. – 26. 8. samostatné prednášky hviezd súčasnej populárnej hudby a zástupcov Hudobného centra
24. 8. – 26. 8. koncerty a jam sessions v La Musica Piešťany

Lektori:
Anita Soul – spev
Kornél Fekete Kovács (HU) – trúbka, kompozícia a využitie efektov pre dychové nástroje
Josef Fečo (CZ) – basová gitara a kontrabas
Sisa Michalidesová – tvorba filmovej a scénickej hudby
Michal Bugala – gitara
Peter Preložník – hudobné softvéry a nahrávanie, korepetícia
Eugen Vizváry – klávesové nástroje, syntetizátory, produkcia, korepetícia
Marián Ševčík – bicie nástroje
Martin Valihora – bicie nástroje
Ľuboš Šrámek – klavír
Milo Suchomel – saxofón
Nikolaj Nikitin – saxofón, príprava hudobných albumov

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytli Nikolaj Nikitin a Music Press Production.