Slovenská post-rocková kapela Clube de esquiar, ktorá spieva básne lisabonského básnika, predstavila svoj prvý videoklip. Animovaný vizuál zverejnila skupina len pár dní pred koncertom na festivale Atmosféra v Hontianskych Nemciach, ktorý odohrá už dnes v noci od 2:00 do 3:00. Možno vás práve toto video navnadí, aby ste si ju napriek neskorej hodine nenechali ujsť

Clube de esquiar je post-rocková kapela z Banskej Bystrice, ktorá má podľa názoru viacerých poslucháčov hudobne blízko k skupinám ako Dirty Three, Sigur Rós či Radiohead. Samotní členovia skupiny však medzi svoje hlavné inšpirácie zaraďujú mená ako Milton Nascimento, Nick Drake, Dežo Ursiny či Brad Mehldau.

Zostavu skupiny tvoria dvaja bratia - Juraj (gitara, spev) a Jakub (bicie, vokály) Havlíkovci. Na konte majú prvý album Fernando Pessoa, ktorý pokrstili minulý rok v januári. Názov albumu je meno lisabonského básnika, ktorého tvorbu dvojica interpretuje v pôvodnom jazyku, v ktorom bola napísaná, teda v portugalčine. Aktuálne chystajú druhý album, pričom len nedávno sa vrátili z Brazílie, kde odohrali niekoľko koncertov.

Clube de esquiar Zdroj: Martin Dubovský

Vizuálnu stránku koncertov Clube de esquiar má na svedomí výtvarník Marián Vredík. Jeho projekcia je zmesou krátkych animácií, videí a archívnych záberov, ktoré rôzne prepája s hudbou. Väčšina je vytvorená konkrétne na danú skladbu. Vznikla tak akási vizuálna paralela k Pessoovej básnickej tvorbe, pre ktorú je charakteristická práve roztrieštenosť. S Mariánovnými projekciami sa diváci mohli stretnúť napriklad aj na koncertoch skupiny Čisté Tvary, pre ktorú tiež spravil viacero videoklipov. A spolu s Janou Vredík Hirnerovou má na svedomí aj prvý oficiálny klip skupiny Clube de esquiar.

Miniatúra, ktorá vznikla spontánne na konci nahrávania

Vytvoril ho ku skladbe Keby (portugalský názov je Pudesse eu, v doslovnom preklade "Mohol by som"), ktorá ako ôsma v poradí uzatvára spomínaný debutový album a s minutážou 2:26 je vôbec najkratšou na nahrávke. "Keď sa malo ísť do štúdia, nebola ešte na svete. Nahrávanie sa ale posunulo a to dalo vzniknúť tejto miniatúre, ktorú sme akosi na záver albumu podvedome postrádali," spomína na vznik piesne spevák a gitarista Juraj Havlík.

"Tak ako na celom albume, ide len o gitaru, bicie a spev, nahraté naraz, a v tomto prípade tuším tiež hneď na 'prvý take'. Hoci evidentným princípom tejto skladby je rozídený rytmus gitary a bicích, ktorý sa stretá iba v strednej časti skladby," dodáva hudobník. Básnik Ivan Štrpka, ktorý bol dvorným textárom ich veľkého hudobného vzoru Deža Ursinyho, slová tejto skladby preložil nasledovne: "Keby som ako mesačný svit, / tak samozrejme, mohol vyplniť / noci aj duše a zaplaviť / život, ktorý mi nepatrí!"


Totálna animácia

Pre animovaný videoklip z dielne dvojice Marián Vredík Jana Vredík Hirnerová je priznačná lakonická, surová, miestami elegantná kresba. Jej atmosféra dokresľuje melancholickosť samotnej piesne.

Technika, ktorou bol klip vytvorený, sa zvykne nazývať aj totálna animácia. Jedná sa o časovo náročný prístup, pri ktorom sa kreslí každý frame (obraz, snímka) nanovo. Vznikol tak sčasti archaický, no zároveň veľmi dynamický a fluidný svet, ktorého poetiku sa autori pokúsili priblížiť Pessoovým textom.

"V klipe sa miešajú rôzne asociácie a symboly, konkrétne sa mení na abstraktné a naopak. Zároveň východiskový motív je viacnásobne multiplikovaný, čo odkazuje práve na básnikovu fragmentálnosť a neukotvenosť," dodávajú tvorcovia klipu.

Marián Vredík a Jana Vredík Hirnerová sú absolventi maliarskych katedier (VŠVU a AKU), posledné roky ale spolupracujú najmä na projektoch spojených s animáciou. Na svojom konte majú už viacero videoklipov, ktoré sa ocitli aj na niekoľkých festivaloch. Jednému z nich Likvid & Dan Riley - Flush It Out udelila tento rok porota na Fest Anči ocenenie "Special Mention" v kategórii vidoklip.

Z ich tvorby ste mohli zachytiť napríklad aj krátky náučný seriál Slovenčina na slovíčko, ktorý od minulého roka vysiela RTVS. Pre ich animované filmy a klipy je príznačný autorský prístup, nádych surreálnosti, záujem o magické prvky a latentný humor. Bývajú a tvoria v Pezinku.

Ďalšie ukážky z ich tvorby nájdete TU

O kapele Clube de esquiar sa viac dozviete na oficiálnych stránkach www.clubedeesquiar.comwww.facebook.com/clubedeesquiar.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Marián Vredík. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Marián Vredík (screenshot z klipu), Martin Dubovský (fotogafia kapely)