Kapela Darkness Positive sa po lete hlási s novým singlom. Skladbu Zahynul si môžete vypočuť a pozrieť v dvoch verziách. Okrem oficiálneho vizuálu totiž trojica talentovaných hudobníkov zverejňuje aj inštrumentálnu verziu skladby, ktorou vyzývajú hudobníkov, aby si "zajamovali" spolu s nimi.

Čo sa počtu videoklipov týka, kapela Darkness Positive patrí jednoznačne k najaktívnejším kapelám na slovenskej hudobnej scéne. Po singli Poď von vydanom začiatkom júla sa uletené jazz-rock-funkové trio vracia k pôvodnej DIY koncepcii s klipmi natáčanými na mobil upravovanými v skicári.

Robotický vysávač namiesto kameramana

Samotná skladba naproti tomu predstavuje zaujímavý posun v jej nadžánrovom zvuku - novým elementom je najmä "spievajúce" gitarové sólo á la Jaga Jazzist. Samozrejme, nechýba ani typický nadhľad a humor, či už ide o textovú výpoveď o nezvládnutých žúroch a ťažkých ránach alebo vtipné zakomponovanie otrepanej výzvy hudobných zabávačov "C'mon, clap yo hands right now".

Finálny "temne pozitívny" dojem dotvára vizuál, pri ktorého nakrúcaní si chalani tentokrát pomohli kamerou zhotovenou z mobilných telefónov, lepiacej pásky a robotického vysávača a celé to napokon pozliepali dohromady spolu s primitívnymi špeciálnymi efektmi plnými elektrických výbojov, plameňov a explózií.


Kreatívna výzva bez hraníc a pravidiel

Prvý singel z pripravovaného druhého albumu kapely je výnimočný aj tým, že ho kapela zverejnila v dvoch verziách. Inštrumentálna verzia skladby nazvaná Zahynul [Clap Yo Hands Version] má poslúžiť ako podklad pre interaktívny projekt, pomocou ktorého chcú Darkness Positive osloviť na hudobnú spoluprácu šikovných hudobníkov, spevákov, raperov či producentov. Tí majú priestor predviesť sa bez akýchkoľvek hraníc či pravidiel, či už spevom, rapom alebo sólom na ľubovoľnom nástroji.

"V skladbe dávame priestor na prakticky čokoľvek. Ak by si napríklad aj ty chcel byť súčasťou našej hudobnej rodiny, stačí, ak tvoj pohľad na singel Zahynul zverejníš na niektorej sociálnej sieti s hashtagom #zahynul, ideálne aj s videom. Tešíme sa na všetky možné hudobné pohľady a spojenia, ktoré by nám samým určite nenapadli," opisuje bubeník kapely a autor videoklipov Matej Richtarčík. Takto vzniknuté nahrávky bude kapela postupne zverejňovať.

 
Trio Darkness Positive je na Slovensku unikátom vďaka netradičnej fúzii jazzu, rocku, funku a rapu. Šimon Švidraň (gitara, spev), Adrián Simonides (basgitara) a Matej Richtarčík (bicie) kombinujú dôvtip a odviazanosť garážového rocku s konzervatóriom vštepenou jazzovou precíznosťou a inštrumentálnou kvalitou, ktorými uspokoja aj náročnejšie publikum.

Debutový album Prvý dojem (2018), ktorý bol na tohtoročných Radio_Head Awards medzi päticou nominovaných nahrávok v kategórii Cena novinárov, vyšiel v októbri minulého roka vo vydavateľstve Slnko Records. Aktuálne sa Darkness Positive venujú príprave nového albumu a na jeseň sa na nich môžete tešiť vo viacerých slovenských kluboch. 

Jesenné koncerty Darkness Positive:

15. 9. - Nitra, Divadelný festival Fokus - Pokus 
21. 9. - Trnava, Festival YouTopia
27. 9. - Zvolen, The Secret Bar
28. 9. - Martin, Sommelier /w Basie Frank Band
3. 10. - Bratislava, Rock Cafe /w Basie Frank Band
11. 10. - Nové Mesto n/V, Blue Note
22. 10. - Bratislava, Nu Spirit Bar

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Slnko Records informovala Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Youtube - Matej Richtarčík (koláž Hudba.sk)