Skupina Los Massakeros sa dosiaľ zameriavala na anglickú a najmä na španielsku interpretáciu svojich autorských piesní. Súčasná zvláštna doba rôznych obmedzení pohybu a stretávania sa motivovali členov kapely zastaviť sa v každodennosti a nahrať song o návrate domov v slovenčine.

Návrat domov je prirodzene moment spojený s emóciami. Môže byť vytúžený, príjemný, no i komplikovaný a náročný, niekedy spojený s dlhým odlúčením, ale môže byť aj taký obyčajný, menej významný, každodenný dookola sa opakujúci. A samozrejme domov nemusí byť len byt č. 5, ktorý sa v texte piesne spomína. Práve pozitívna emócia by mala byť tým, čo s touto piesňou prichádza. Plynúci "groove" s bicími a perkusiami bez výrazných zmien, niekoľko vrstiev gitarových stôp s efektami a s dôslednou akustickou gitarou v závere, všetko doplnené o objavujúce a opäť miznúce dychové nástroje spoločne tvoria znejúci priestor, ktorý speváčke Dominike Szombathy ponúka príležitosť vyniknutia svojej speváckej zručnosti a textárskeho umu. Pieseň Domov dostala aj svoju vizuálnu formu, ktorá vznikla spoluprácou kapely s video editorom a tiež muzikantom Matejom Lazarom.


Los Massakeros z Košíc pôsobí už 10 rokov, pri jej založení boli Peter Tóth (elektrická gitara), Peter Tomko (akustická gitara) a František Beneš (cajon, perkusie). Postupne pribudli viacerí ďalší členovia, niektorí kapelu aj opustili, no dnes jej súčasťou sú Dominika Szombathy (spev), Peter Frák (basgitara) a hrania často obohacuje dychová sekcia Pavol Jeňo (trúbka) a Ján Kopčák (saxofón). Bubeníka Michala Lorincza v čase jeho vyťaženosti občas zaskakovali Martin Janočko alebo Jozef Zima. Každý z uvedených hudobníkov hrával alebo stále hrá s množstvom známych alebo menej známych kapiel a interpretov. Aj táto skutočnosť "vyhrania sa" a žánrovej pestrosti dáva v konečnom dôsledku tvar a zvuk kapely.

"Losíci" sa v Košiciach pomerne rýchlo stali vyhľadávanou kapelou so striedavou aktivitou, ich charakteristickou črtou sa stala pestrosť - v žánroch a vplyvoch, muzikantská a jazyková a tiež pestrosť samotných živých vystúpení na festivaloch, v hudobných kluboch, rôznych súkromných alebo verejných akciách.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol za kapelu Los Massakeros Peter Frák. Text správy sme upravili.

Foto: Facebook.com/losmassakeros