V pondelok 30. augusta popoludní si členovia úspešnej vokálnej formácie 4 Tenoři – Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo – prevzali Zlatú platňu Supraphonu za svoj eponymný debutový album.

Na svojej prvej štúdiovej nahrávke ponúkli kolekciu filmových a muzikálových evergreenov od skladateľských velikánov ako Karel Svoboda, Andrew Lloyd Webber a Ennio Morricone. Album sa po vydaní v septembri 2020 držal niekoľko týždňov v hitparáde najpredávanejších albumov IFPI-ČR. Úspech u poslucháčov mal i prvý singel z albumu, ktorým bolo dueto 4 Tenorov s Luciou Bílou Krásavenované pamiatke Karla Gotta.

Pozrite si video zo zákulisia nahrávania skladby:


Podľa daných pravidiel dosiahlo CD 4 Tenoři kredit zlatej platne po deviatich mesiacoch od svojho vydania. V rámci slávnostného odovzdávania zlatej platne producent Janis Sidovský oznámil, že kvarteto vypredalo pražské Fórum Karlín a pridáva v tejto prestížnej sále druhý Vianočný galakoncert, ktorý sa uskutoční v ten istý deň, 11. decembra, o 15:00.

Medzitým však formácia odohrá takmer 20 koncertov. Väčšina z nich bude v Českej republike, no už zajtra (3.9.) sa 4 Tenoři predstavia v Poprade a budúce leto, 16. júna 2022 odohrajú veľký koncert na Bratislavskom hrade.

Kto sú 4 Tenoři?

Marian Vojtko (tenor)
Držiteľ ceny Thálie, predstaviteľ hlavných úloh v muzikáloch Fantom opery, Ples upírů, Dracula, Bídníci, Monte Cristo, Jekyll & Hyde alebo Baron Prášil. Účinkoval tiež v predstaveniach Muž se železnou maskou, Kleopatra, Tři mušketýři, Čarodějka, Aida, Polská krev alebo Krysař.

Michal Bragagnolo (tenor)
Sólista Národného divadla v Prahe (La Traviata, Romeo a Julie, Z mrtvého domu, Billy Budd) a muzikálových inscenácií Fantom opery, Ples upírů alebo Balada pro banditu. V Hudobnom divadle Karlín hosťuje v inscenácii Veselá vdova.

Pavel Vítek (barytenor)
Vytvoril premiérové úlohy v muzikáloch Bídníci, Pomáda, Dracula, Fantom opery, Mamma Mia!, Noc na Karlštejně, Rebelové, Miss Saigon, Cikáni jdou do nebe, Angelika, Tři mušketýři alebo Ples upírů, za ktorý bol nominovaný na cenu Thálie. Jeho hity si spievajú 2 generácie priaznivcov.

Jan Kříž (tenor)
Dvojnásobný držiteľ ceny Thálie hosťoval na nemeckých scénách v hlavnej úlohe muzikálu Ples upírů. V ČR účinkoval v inscenáciách Rocky, Pomáda, Horečka sobotní noci, Noc na Karlštejně, Děti ráje, Zpívání v dešti, Mefisto, Robin Hood, Atlantida, Divotvorný hrnec alebo Srdcový král.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Správu sme upravili.

Foto: Martin Kubica