Na úvodnom ročníku multižánrového rockového festivalu Pressburg Punk sa okrem stálic českej a slovenskej hudobnej scény predstaví aj české punkové divadlo Sex Culomets z Litoměřic. Program odštartuje už o 13:00 svojím kontroverzným autorským predstavením "JEŠITA aneb neuvěřitelný příběh Lukáše Verdikta", ktoré je paródiou na českého speváka Tomáša Ortela.

Samotné predstavenie sa hrá aj s kapelou a v hre zaznejú skladby, ktoré naozaj pobavia a vtiahnu divákov do dejstva o Lukášovi Verdiktovi alias Ortelovi.

Festival sa uskutoční v sobotu 4. septembra v amfiteátri v Knižkovej doline v bratislavskej mestskej časti Rača. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Jednýn z najväčších lákadiel lineupu je kapela Totální nasazení, ktorá mala v roku 2020 osláviť 30 rokov svojho fungovania. Oslavy s fanúšikmi sa však kvôli pandémii posunuli a vyvrcholia tento rok 9. októbra koncertom v pražskej Lucerne. Za viac než tri dekády pôsobnosti má skupina z mesta Slaný na konte viac než 20 štúdiových, živých a kompilačných albumov. Vo svojich skladbách využíva okrem punku a rocku aj prvky z iných hudobných štýlov ako napríklad metal alebo ska. Na českej punkovej scéne je vysoko cenená aj vďaka svojim textom.


Tretím českým hosťom premiérového ročníka nového slovenského festivalu je pražská kapela Zputnik. Návštevníci Pressburg Punk 2021 sa môžu tešiť na poriadny elektro-punkový energický "nářez" s charakteristickým zvukom. Dušou a hnacím motorom kapely je Martin "Rusák" Kadnár, ktorý sa venuje hudbe od stredoškolských čias. Toto rané obdobie prežíval v Bratislave, kde sa ako študent pohyboval v punkovom prostredí. Väčšina hudby a textov od Zputniku pochádza práve z jeho hlavy. Tvárou kapely je však jednoznačne neprehliadnuteľná speváčka Aneta Práglová, ktorá formácii odáva jedinečnosť. Na pódiu si to poriadne užíva a diváci spolu s ňou.


Z domácej scény sa predstaví punk-rocková kapela Dr.Zetor z Nitry, ktorá s radosťou používa nitriansky dialekt a nehanbí sa za to. Práve naopak, krásne ho využíva vo svojich zábavných až recesistických textoch. Vo svojich skladbách nerieši ťažké témy, ale skôr sa jedná o zábavný punk rock. Začiatky pôvodnej kapely siahajú až do polovice osemdesiatych rokov. Určite vás pobaví asi ich najznámejšia skladba Skener, kopírka, tlačáreň.

Prečítajte si tiež: Kapela Dr. Zetor zlomila vlastný rekord: Odohrala 15 koncertov počas jedného dňa!


Ako prvá kapela z Bratislavy sa predstaví Lord Alex - kapela, ktorá vznikla ešte za bývalého režimu z kapiel Krach a Barbus (1986-1987) a je jednou z najstarších fungujúcich punkových kapiel na Slovensku. Názo dostala po nedávno zosnulom Braňovi Alexovi, ktorý sa nechal oslovovať Lord a podľa toho sa aj obliekal. Kapela prešla rokmi rôznym personálnym obsadením a aj pauzami. Tvárou a spevákom v kapele je Maroš "Veslo" Veselský.

Bratislavské dievčatá ...nová kapela ...starí k*k*ti. Tak to majú napísané na svojej FB stránke, ale nie je to úplná pravda. Je to síce nová kapela, ale s bohatými skúsenosťami. Dali sa dokopy v roku 2016 po odchode Lumpa-Čupeho (basgitara) zo Zóny A, kde skončil po 25 rokoch. Na bicie hrá Mikko a to tiež nie je žiadny nováčik (ex-Barbus, ex-Zona A, ex-Lord Alex, ex-Heretix). Trojicu so spevom a gitarou dopĺňa Roman K. Bratislavské dievčatá hrajú klasický punk rock, ako vytrhnutý z druhej polovice sedemdesiatych rokov.


Trojicu kapiel z Bratislavy dopĺňa Karpina, ktorá vznikla v roku 1989 z členov kapiel Mladé Rozlety a Zóna A. Prezentuje sa provokačno-parodickými textami a kvalitnými gitarovými riffmi, vďaka ktorým má pevné miesto na klubovej scéne aj na rockových festivaloch. "Čo sa týka žánru, priradil by som nás skôr k metalu, ako k punku. Aj keď veľa ľudí nás priraďuje k punku," hovorí spevák Karpiny Peter Deák. "Samozrejme naše začiatky v kapele Mladé Rozlety boli jasne punkové. Bolo to pre nás prirodzené v dobách komunizmu, ako spôsob odporu k tomuto totalitnému režimu. To nám neraz narobilo aj poriadne problémy," dodáva Deák. Ani po konci komunistickej éry však kapela nezaháľala a v kontroverzných textoch vyjadrila bez servítky svoj názor o mečiarizme.

Ako posledná sa na pódiu predstaví skupina Smola a hrušky, ktorá vznikla v roku 1997 v Spišskej Novej Vsi a jej štýl sa pohybuje medzi ska, punkom a pop rockom. Lídrom formácie je Jozef "Spoko" Kramár, veľmi pracovitý hudobník, ktorý sa už pomerne dávno rozhodol opustiť svoju dobrú pracovnú pozíciu a ísť neľahkou cestou - živiť sa hudbou, čo nie je na Slovensku vôbec jednoduché. Spoko ako hlavný autor a textár skupiny vždy rýchlo a pohotovo reaguje na vzniknutú spoločenskú situáciu a pri akejkoľvek téme rýchlo príde s novou vtipnou skladbou. Najväčšou zbraňou skupiny sú však energické koncerty, vďaka ktorým patrí medzi stálice klubových a festivalových pódií.

Vstupenky:  

Zdroj: Predpredaj.sk (Hudba.sk edit)