Štyri roky po vydaní prelomového albumu Vitajte prináša David Doubek alias Ventolin svoj tretí radový album. V porovnaní s jeho predchodcom je nahrávka Dneska se vyčasilo hudobne pestrejšia a tematicky komornejšia, nechýbajú na ňom popové milostné piesne, veselé i tvrdšie sci-fi scény, ani situačná absurdita. Ihneď po vydaní albumu vyráža na jesenné turné.

Názov albumu vyjadruje pocit, ktorý má človek, než sa vypraví von. "Tiež by to mohol byť názov melancholickej milostnej poviedky od Bunina alebo strašidelného príbehu od Landolfiho, ale mohlo by to byť aj sci-fi," hovorí Ventolin. "Pandémia s (mojím) hudobným svetom otriasla. Ale osobne mi priniesla, pripomenula a tiež ukázala prírodu, z ktorej vyrastáme a do ktorej patríme, ktorá dáva a aj berie. Ktorá je komorným svetom vzťahov aj horizontom, na ktorý sa pozeráme. Album Dneska se vyčasilo je odrazom tohto objavu," dodáva.

Počas príprav albumu vzal hudobník do hry celú rodinu a jeho žena Klára Doubková účinkovala aj v nedávno zverejnenom klipe k singlu Mech - príbehu o zvieratách, ľuďoch, premenách skrze bytia spolu v prírode a o hudbe ako pohonnej hmote transcendencie na deke. Teraz Ventolin pripravil lyric video k úvodnej skladbe albumu Posun času, kde si zahral človeka, ktorý doma uviazol s počítačom a von sa nedostal.


"Skladba Posun času je asi najtanečnějšia, najhlasnejšia a nejpunkovejšia skladba z nahrávky, obraz prúdu myšlienok človeka, ktorý sedí sám uprostred lockdownu pred displejom počítača, vonku sa pomaly stmieva a on zíza na automatickú ponuku z Youtube a hovorí si: čo má toto znamenať? Posun času je taká moja pocta The Fall, Paranoid London alebo Sleaford Mods. Patafyzický rant song, na ktorý sa dá tancovať a vyskákať to zo seba," vysvetľuje Ventolin.

Minulý album Vitajte (2017) pre Ventolina znamenal zlom. Vyskúšal si na ňom pesničkovú formu a vytvoril pódiovú šou, ktorá dobre komunikovala s publikom, videoklip Disco Science má takmer dva milióny zhliadnutí. To všetko mu prinieslo veľa nových fanúšikov, dva a pol roka takmer nepretržitého turné, úspech, sebaistotu, ale aj zvýšenú publicitu a stúpajúci pocit odcudzenia. A potom prišla pandémia. "Obláčik, na ktorom som stál, sa zrazu rozplynul," uzatvára Ventolin, ktorý sa na novej doske sústredí skôr na to pozitívne, čo do jeho života pandémie nakoniec priniesla.


Album Dneska se vyčasilo obsahuje deväť skladieb a vyšiel v stredu 1. septembra na značke Bumbum Satori. Na nahrávke hosťujú Klára Doubková (spev) v dvoch piesňach (Mech, Kapesník) a dvaja členovia Midi Lidi Prokop Holoubek (klávesy, bicie, perkusie a produkcia albumu) v skladbách Mech, Posun času a Karate a Tomáš Kelar (akustické bicie) v pesničkách Mech, Karate, Walk a Dreams. Bicie v Sono centre nahral Jiří Topol Novotný, mastering v štúdiu Jámor mal na starosti Ondřej Ježek.

Hudobník album pokrstí 13. októbra v Brne, 14. októbra v Bratislave a 10. a 11. novembra v Prahe. Na Slovensku sa Ventolin v rámci jesenného turné predstaví aj v Modre (4.9.), Leviciach (24.9.), Košiciach (25.9.), Prešove (15.10.) a Trenčíne (16.10.). Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnach stránkach ventolin.cz a www.facebook.com/ventolincz.

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Hubert Doubek