Speváčka Jana Kirschner už na predchádzajúcom albume Krajina rovina (2010) ukázala, že sa pri tvorbe riadi vlastnou umeleckou víziou a nehľadí na aktuálne trendy. O tom, že tomu inak nebude ani na jej novom albume svedčí hneď prvý singel Sama, ktorý by sa dal označiť za "popovú ľudovku". A znie naozaj nádherne.

Na novom projekte s názvom Moruša sa úspešná slovenská hudobníčka spojila so špičkovými inštrumentalistami zo sveta jazzu a klasickej hudby, ale aj s talentovanými anglickými kolegami svojho partnera a producenta Krajiny roviny Eddieho Stevensa. Ich nová spoločná tvorba je iná než čokoľvek, čo Jana Kirschner doteraz nahrala, no napriek tomu je prvá pieseň Sama úplne "kirschnerovská" a je výsledkom prirodzeného vývoja jej hudobného cítenia a vkusu.

"Pesničku som zložila ja a bola to moja prvá pieseň na tento projekt. Po mesiacoch ticha a materskej dovolenky. Text vznikol zároveň s hudbou. Bola to jedna z tých skladieb, ktoré k človeku prídu naraz a už sa s nimi potom nemusí trápiť," priznáva Jana. "Skladba Sama je pre mňa vzácna a ako singel sme si ju vybrali preto, že z nej doslova kypí energia. Nahrávali sme ju všetci naraz a bol to jediný okamih, kedy sa všetci muzikanti stretli v štúdiu. Bolo to čarovné, nik nevedel, čo sa hrá, no po vypočutí sme zistili, že to všetko dáva dokonalý zmysel. Bolo to ako nečakaná letná búrka," opisuje vznik skladby.

Jana Kirschner, 2013 Zdroj: Bet Orten

Výzva pre slovenské rádiá 

Jana Kirschner sa nikdy netajila tým, že miluje slovenský folklór a na turné s projektom afterPhurikane ukázala aj svoju lásku k rómskej hudbe. Vplyvy etnickej a ľudovej hudby východoeurópskeho regiónu pretavila ako autorka aj do nového singla, ktorý možno bez váhania označiť za exportný artikel, minimálne v kontexte európskej world music scény. Ako hovorí samotná speváčka, popové skladby už píše len pre iných, najnovšie napríklad pre Zdenku Prednú. Vo svojej vlastnej tvorbe jej nejde o hitovosť, ale predovšetkým o umeleckú hodnotu diela.

Napriek tomu by sa Sama hitom stať mohla. V reakciách fanúšikov je síce trefné prirovnanie k legendárnej českej pesničkárke Zuzane Navarovej, no Jana Kirschner napriek menšinovému žánru nestráca svoju popovú príťažlivosť. Od utorkovej exkluzívnej premiéry na iDnes.cz zaznamenala novinka množstvo nadšených ohlasov, originálna pieseň s nákazlivou energiou by bola nepochybne príjemným spestrením slovenského éteru. "Spevy sme nahrávali v skvelom poľskom štúdiu vo Wisle, v horách na slovensko-poľských hraniciach. Každý deň sme do štúdia hodinu šlapali lesom. Verím, že sa pesnička bude poslucháčom páčiť... Je v nej radosť aj smútok a dokonale predstavuje spirit celého albumu," dodáva Jana Kirschner. 

Pieseň vyšla v plnej albumovej verzii aj v rádiovej úprave. Rádiová poslucháčov ochudobňuje o viacero zaujímavých momentov, no žiaľ, plná verzia momentálne na internete dostupná nie je.


Bližšie k Slnku

Singel Sama s oboma verziami skladby je od dnes v predaji v digitálnom formáte na stránke vydavateľstva Slnko Records. Aj spojenie s najväčším slovenským nezávislým vydavateľstvom je dôkazom, že speváčka má nad svojou tvorbou plnú kontrolu a neprispôsobuje sa požiadavkám trhu. Samotné Slnko, na ktorom svoje nahrávky vydávajú napríklad Ján Boleslav Kladivo, Longital, Modré hory, Zlokot, Korben Dallas, Tomáš Sloboda či Katka Koščová, zároveň posilňuje svoju pozíciu labelu, ktorému nejde o alternatívu, ale v prvom rade o kvalitnú hudbu, bez ohľadu na žáner či mediálny obraz a históriu interpreta. Jana Kirschner síce je/bola mediálnou hviezdou aj zlatou slávicou, no so svojou aktuálnou tvorbou na obežnú dráhu Slnka jednoznačne patrí.

Inštrumentálnu časť nového singla, ako aj celého dvojalbumového projektu Moruša, nahrávala speváčka s 18 hudobníkmi v štúdiu Sono pri Prahe. Producentom projektu je spomínaný Eddie Stevens, známy najmä zo spolupráce s Róisín Murphy, Moloko alebo Zero 7. Pod jeho dohľadom vznikol "rodinný orchester", v ktorom sa stretli husle, akordeón, violončelo, marimba, klarinet alebo cimbal. Na projekte spolupracovali muzikanti zo sveta klasickej hudby a jazzu - Miloš Valent, Marcel Comendant, Jozef Ľupták, Boris Lenko, Braňo Dugovič, Štefan Bugala a mužský spevácky kvartet. Anglickú časť zastúpili skúsení štúdioví hudobníci Rob Mullarkey, Tom Skinner a Nathaniel Keen. 

Skladbu Sama nájdu fanúšikovia na albume Moruša Biela, ktorý vyjde 15. novembra. Charizmatická speváčka projekt predstaví aj naživo na šiestich exkluzívnych koncertoch pod hlavičkou Orange Music Live. Viac info

Autor: Patrik Marflák (zdroj informácií a citácií: Nora Krchňáková - Propaganda House)
Foto: Martin Plasek (titulná fotka) Bet Orten (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner