Už dnes večer bude mať na netradičnom mieste a v netradičnej podobe premiéru prvá skladba z očakávaného albumu Jany Kirschner - Moruša Čierna. Stane sa tak v rámci projektu anglických hudobníkov Eddieho Stevensa a Alastaira McNeilla, na ktorom spolupracuje celkovo osem výnimočných umelcov.

Anglický klavirista, hudobný skladateľ a producent Eddie Stevens je na slovenskej hudobnej scéne viac ako doma. Umelec, ktorý si vyslúžil uznanie početnými spoluprácami so slávnymi anglickými skupinami Freak Power, Moloko či Zero 7, už produkoval na Slovensku albumy I Like This Temper (Lavagance), Menšina (Para) a albumy Krajina Rovina a Moruša Biela speváčky Jany Kirschner, ktorá je zároveň jeho partnerkou. Práve úvodná pieseň z jej očakávaného albumu Moruša Čierna sa stala východiskovým bodom umeleckého projektu IDÚ. Jeho premiéra v podobe audio-vizuálnej performance  sa uskutoční už dnes večer o 20:00 v podchode autobusovej stanice v Topoľčanoch, kde sídli Multimediálny priestor pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12.

Projekt, ktorý Stevens pripravil v spolupráci s britským umelcom Alastairom McNeillom, má oveľa bližšie k experimentálnu umeniu a sound artu než k populárnej hudbe, v ktorej je doma Jana Kirschner. Autori projektu si okrem nej k spolupráci prizvali i ďalších piatich umelcov zo Slovenska a Čiech - vynikajúcich slovenských hudobníkov Jozefa Luptáka (violončelo) a Marcela Comendanta (cimbal), klarinetistu Branislava Dugoviča, či jedného z najlepších českých jazzových hudobníkov, Radka Krampla. Medzinárodnú zostavu svojimi projekciami doplní český vizuálny umelec Ondřej Ševčík.

Najodvážnejšia vec v kariére Jany Kirschner

"Netradičný industriálny priestor nie je len miestom, kde autori svoj projekt predstavia divákom. Naopak, je pevnou a neoddeliteľnou súčasťou samotnej performance. Stevens a McNeill dôsledne skúmajú akustické vlastnosti priestoru a počas vystúpenia použijú aj zvukové nahrávky ľudí prechádzajúcich priestorom, či priľahlými stanicami ako aj priestoru ako takého," hovorí o projekte Julo Krištof z Nástupišťa 1-12.

"Tieto zvuky sa počas predstavenia miesia s hypnotickými vyhrávkami akustických nástrojov, elektronickými zvukmi a Kirschnerovej vokálmi. V rukách skúsených hudobníkov sa pieseň mení na živý organizmus, ktorý ako popínavá rastlina pomaly a postupne obrastá steny socialistickej architektúry. Vo svetle blikajúcich analógových obrazoviek sa betónový podchod a zvuk stávajú neoddeliteľnými súčasťami mohutnej organickej štruktúry, ktorá diváka vťahuje hlboko do svojho vnútra."

"Idú nie je ďalšou obyčajnou piesňou Jany Kirschner. Sama o nej vraví ako o pravdepodobne najodvážnejšej veci, čo vo svojom živote urobila. Rovnako projekt IDÚ Eddieho Stevensa a Alastaira McNeilla nie je ďalší obyčajný koncert. Nie je to totiž vôbec koncert. IDÚ je kompaktné, hĺbavé, jedinečné a neopakovateľné site specific umelecké dielo, ktoré si netreba nechať ujsť," dodáva Krištof.

Obal Moruše Čiernej:

Jana Kirschner - Moruša Čierna, 2014 Zdroj: Slnko Records

Informácie pre Hudba.sk poskytol Julo Krištof z Nástupišťa 1-12.

Foto: Marko Erd - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner