Bubeník Orri Páll Dýrason odišiel z islandskej kapely Sigur Rós. Urobil tak z vlastnej iniciatívy po tom, ako ho losangeleská umelkyňa Meagan Boyd v príspevku na Instagrame, ktorý neskôr zmazala, obvinila, že s ňou mal v roku 2013 dva razy pohlavný styk bez jej súhlasu.

Zvyšní členovia formácie, spevák a gitarista Jónsi Birgisson a basgitarista Georg Hólm neskôr na oficiálnej Facebook stránke kapely oznámili, že jeho rozhodnutie prijali, aby sa mohol proti "mimoriadne vážnym a osobným" tvrdeniam brániť v súkromí. Samotný 41-ročný hudobník svoj odchod zo Sigur Rós odôvodnil tým, že nechce, aby toto obvinenie ovplyvnilo dôležitú a krásnu prácu, ktorú spravili v uplynulých rokoch.

Orri Páll Dýrason (na titulnej fotografii prvý zľava) na úvod svojho vyhlásenia poďakoval priateľom a rodine za podporu napriek vážnym obvineniam, a zároveň vyzval ľudí, aby sa upokojili a neťahali do tejto záležitosti jeho rodinu, najmä manželku. "Toto nie je súdny proces, len Meaganine slová na internete proti mojim." ... "Urobím všetko, čo je mojich silách, aby som sa dostal z tejto nočnej mory, ale z rešpektu k tým, ktorí skutočne trpia kvôli sexuálnemu násiliu, tento boj nebudem viesť verejne," dodal.

Meagan Boyd v príspevku, ktorého prepis pred jeho zmazaním z Instagramu stihli zverejniť viaceré médiá, uvádza, že ju Dýrason sexuálne zneužil počas spánku. Tvrdí, že sa tak stalo počas jednej noci, ktorú s ním strávila, keď Sigur Rós v Los Angeles nahrávali album Kveikur (2013). V príspevku opisuje, že sa stretli v klube, odtiaľ išli k nemu domov, opila sa, boli spolu v jednej posteli a predtým, ako zaspala, sa s hudobníkom bozkávala. Zároveň uvádza, že pohlavný styk či akékoľvek dotyky bez súhlasu sú neprijateľné, no v tú noc bola príliš "opitá, unavená a šokovaná" na to, aby dokázala odísť. Dýrason o ich spoločnej noci zatiaľ uviedol len toľko, že mu večer sama ponúkla, že ho z klubu odvezie domov a predtým, ako si spolu ľahli do postele v jeho byte, prežili "príjemnú noc, počas ktorej popíjali a kreslili si".

Umelkyňa sa vyjadrila, že znásilnenie neohlásila a roky o ňom mlčala z mnohých dôvodov. "Mala som pocit, že by mi nikto neveril," napísala Boyd s tým, že si pripadala nezodpovedná za to, že Dýrasonovi verila len preto, že bol v kapele, ktorú mala rada a rešpektovala ho ako umelca. Od minulej jesene o podobných zážitkoch v rámci kampane MeToo verejne prehovorili desiatky žien, ona vraj až doteraz mlčala preto, lebo vlani čakala svoje prvé dieťa a nebola pripravená zverejniť svoj príbeh.

K tomu, aby verejne prehovorila, ju podľa jej slov inšpirovala profesorka psychológie Christine Blasey Ford, ktorá v súvislosti so sexuálnym zneužitím nedávno vypovedala proti kandidátovi na sudcu Najvyššieho súdu USA Brettovi Kavanaughovi. Boyd sa po zmazaní pôvodného príspevku na Instagrame k incidentu vyjadrila aj v druhýkrát, aktuálne má však svoj profil nastavený ako súkromný, takže ich nie je možné zobraziť. Ich obsah nájdete napríklad na stránke magazínu Paste.

Sigur Rós sa pohybujú na scéne od roku 1994. Debutovali o tri roky neskôr štúdiovkou Von, po ktorej nasledovali albumy Ágaeis byrjun (1999), ( ) (2002), Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008), Valtari (2012) a Kveikur (2013). Medzi najznámejšie skladby formácie patria napríklad Glósóli, Ekki múkk, Varúd či Fjögur píanó. Dýrason sa ku kapele pridal v roku 1999 po tom, ako po nahrávaní druhej štúdiovky odišiel predchádzajúci bubeník.

Mohlo by vás zaujímať: Sigur Rós vydali mixtape zmyslov, stavajú nový level hudobnej technológie

Zdroj: SITA (bbc.com, Rollingstone.com, archív), správu sme upravili a doplnili o ďalšie info z Pastemagazine.com
Foto: Yoshika Horita - Facebook.com/sigurros