Charizmatický spevák rusínskych ľudových piesní Štefan Štec vyráža na svoje prvé slovenské turné. Na šnúre predstaví debutový album Poleťiv by'm na kraj svita, ktorý vyšiel v máji. Ako hostí si pozval skladateľku a klaviristku Ľubicu Čekovskú a Peter Bič Project.

Štefan Štec vyráža na svoje prvé turné po Slovensku a verí, že jeho pesničky tak poletia aj na kraj sveta. "Koncerty majú pre mňa veľký význam. Stretnutie s fanúšikmi mi prináša množstvo energie, ktorú sa snažím spätne vrátiť pri každom vystúpení. Zakaždým idem na javisko s malou dušičkou, no keď cítim, že ľuďom sa páči to, čo robím, ako spievam, posúva ma to dopredu," neskrýva nadšenie Štefan Štec.

Publiku chce odovzdať kus zo seba. Jazykovej bariéry sa nebojí. "Teší ma, ak môžem predať kúsok zo seba, z mojej identity a kultúry, ktorú som zdedil a o ktorú sa chcem podeliť. Aj keď mi možno všetci nerozumejú, čo spievam, viem, že mi rozumejú inými zmyslami. Chcem byť autentický v tom, čo robím, a preto spievam vo svojom materinskom jazyku, teda po rusínsky," vyznal sa spevák.  

Turné s hosťami

Na koncertoch bude Štefana sprevádzať Ľudová hudba Hornád, ktorá na turné pripravila niekoľko originálnych aranžmánov. "Inšpirovali sme sa tradičnou ľudovou hudbou, ale zahráme aj naozaj vyšperkované úpravy, ktoré Štefanovi sedia a na ktorých celý rok intenzívne pracujeme. Myslím, že to bude strhujúce," priblížil líder kapely Dominik Maniak.


Na turné si Štefan pozval aj hviezdnych hostí. V Bratislave to bude krstná mama nového albumu, slovenská skladateľka Ľubica Čekovská. Spoločne so Štefanom zahrá niekoľko rusínskych piesní, ktorým skladateľka vytvorila vlastné hudobné úpravy. "S Ľubicou Čekovskou som sa po prvýkrát stretol v rámci folklórnej šou Zem spieva, tam bola mojou lokal patriotkou. Počas finále nádherne upravila rusínsku vysťahovaleckú pieseň Poletiv by´m na kraj svita a sprevádzala ma na klavíri. V takejto podobe sme ju dali aj na album. S Ľubkou sme si veľmi dobre rozumeli, pretože aj ona má rusínske korene," vysvetľuje spevák.

Do Prešova si zase pozval kamaráta Petra Biča spoločne s jeho kapelou Peter Bič Project. Zahrajú svoje vlastné hity, ale aj pieseň srbských Slovákov z mesta Stará Pazova v Srbsku. "Paradoxne aj s ním som sa po prvýkrát stretol pri príprave živého prenosu Zem spieva z Východnej. Tam nás oslovili ako moderátorskú dvojicu a veľmi to zafungovalo. Peter hral na gitare a ja som spieval pieseň Slovákov zo Srbska. Tak ako mňa zaujalo prepojenie tradičného s moderným, tak Petra zaujalo spracovanie folklóru v mojom podaní. Tým, že sme Košičania, tak si rozumieme aj po osobnostnej stránke," prezradil Štefan Štec.  


Známe piesne aj s prekvapením

Album Štefana Šteca Poleťiv by'm na kraj svita vyšiel v máji tohto roka, no ešte i teraz sa stále drží na vrchných priečkach predaja na Slovensku. Má nádhernú spätnú väzbu nielen od Rusínov či východniarov ale aj od ľudí z celého Slovenska. Teraz si ho fanúšikovia budú môcť vychutnať naživo.

"Na koncerte určite zahráme piesne, s ktorými sme sa prezentovali aj v súťaži Zem spieva ako Oj na hori dva duby, Leťiv ptašok, Oj zahraj mi muzikante, ale aj Idu sobi, Hora, hora či Huculku. Samozrejme zahráme aj titulnú skladbu Poletiv by'm na kraj svita, tam si však pozveme našu hostku Ľubku Čekovskú. Spoločne s ňou zahráme aj v novej úprave známu rusínsku pieseň A na našym dvori. V rámci turné, by sme však chceli prezentovať aj prekvapenia, ktorým pripravuje aranžmá primáš hudby, ktorá ma sprevádza, Dominik Maniak," uzatvára Štefan Štec.  

Štefana Šteca, ktorého prezývajú aj rusínsky Karel Gott, poznajú ľudia z prvého ročníka úspešnej folklórnej šou RTVS Zem spieva. Pôsobí ako redaktor národnostného rusínskeho vysielania v RTVS v Košiciach a je aj umeleckým vedúcim Folklórneho súboru Hornád. 

Štefan Štec - Poleťiv by'm na kraj svita tour 2018:  

6.11. - Prešov, Kino Scala (hosť: Peter Bič Project)
10. 11. - Lučenec, Tančiareň a pivovar Franz - predpredaj
15. 11. - Bratislava, Ateliér Babylon (hosť: Ľubica Čekovská)

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Nora Krchňáková z NK Factory. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR