Je to vôbec možné? Britská spevácka legenda Sting, rodným menom Gordon Matthew Thomas Sumner, dnes oslavuje 70 rokov. Hudobník, ktorého skutočný vek by uhádol iba málokto, oslávil svoje okrúhle narodeniny dvoma koncertami na svahoch aténskej akropoly Odeone Herodes Atticus.

Kamenné divadlo, známe svojou výbornou akustikou, hostilo Stinga už v minulosti. V Odeone Herodes Atticus odohral v roku 2018 dva vypredané koncerty v rámci festivalu Epidaurus. Prvý z narodeninových koncertov sa uskutočnil 30. septembra a druhý nasledoval hneď na druhý deň, teda presne deň pred spevákovým životným jubileom.

Na koncertoch, ktoré boli zároveň premiérovými v rámci európskeho turné, predstavil nielen trinásty štúdiový album My Songs z roku 2019, ale tiež piesne z pripravovaného albumu The Bridge, ktorého vydanie je avizované na 19. november tohto roka. Prvou ochutnávkou z albumu je v úvode septembra vydaný singel If It´s Love, v ktorom prirovnáva Sting milostné city k symptómom choroby. Včera sa anglický muzikat poďelil o ďalšiu singlovú novinku s názvom Rushing Water, ku ktorej zverejnil aj oficiálny videoklip. Pieseň bude podľa Stingových slov otváracou skladbou nového albumu. 


The Police a sólová dráha

Sting spolu so Stewartom Copelandom založil v roku 1977 skupinu The Police. Tretím spoluhráčom bol Henri Padovani. Po jeho odchode ho nahradil Andy Summers a v tejto zosave vydali päť albumov, získali šesť cien Grammy a v roku 2003 boli uvedení do Rock and rollovej siene slávy. Po odchode na sólovú dráhu si britský spevák na svoj účet pripísal ďalších 10 ocenení Grammy, dve ceny Brit Awards, Zlatý glóbus, Emmy a niekoľko nominácií na Oscara. Porpi tom je tiež členom Skladateľskej siene slávy.

Okrem okrúhlych narodenín oslavuje spevák, skaldateľ a basgitarista tento rok aj 45 rokov sólovej kariéry. Sólový debut The Dream of the Blue Turtles vydal Sting v roku 1985, rok po tom, čo sa trojica z The Police začala venovať svojim individuálnym projektom. A hoci nebol komerčne tak úspešný, ako albumy The Police, zaujal hudobných kritikov. Tým, ktorí jeho sólovej kariére nedávali po rozpade The Police veľké šance, dal presvedčivú odpoveď v podobe nasledujúceho albumu Nothing Like The Sun, z ktorého pochádzajú hity Fragile, Englishman in New York aj We'll Be Together.

Na sólovej dráhe vydal Sting dovedna štrnásť štúdiových albumov, pričom nie každý z nich dosiahol komerčný úspech či trvácny hit, no napriek tomu platí, že rodák z mestečka Wallsend na severe Anglicka netrpel počas celej svojej hudobnej kariéry žiadnou výraznejšou tvorivou krízou. Najnovší album My Songs vyšiel v máji 2019, pred ním to bol album 57th & 9th, ktorý vyšiel v novembri 2016. V októbri 2011 vyšla kompilácia mapujúca štvrťstoročie na sólovej dráhe s názvom The Best Of 25 Years. V singlovej hitparáde mal 22 skladieb, hitmi boli piesne Fields Of Gold, When We Dance či Desert Rose.


Návrat The Police a koncerty na Slovensku

V roku 2007 sa fanúšikovia The Police dočkali návratu legendárnej kapely. Išlo však len o návrat na koncertné pódiá. Trojica hudobníkov otvorila galavečer odovzdávania cien Grammy a následne ohlásila comebackové turné The Police Reunion Tour, ktoré trvalo viac ako rok a malo 152 zastávok po celom svete. Po ukončení turné sa obnovená spolupráca hudobníkov opäť uzatvorila, nenasledovalo vydanie žiadneho nového materiálu kapely.

Uznávaný umelec má za sebou celých 45 rokov hudobnej kariéry, počas ktorej predal viac ako 100 miliónov albumov po celom svete a získal titul jedného z najkomerčnejších umelcov všetkých čias. Sedemkrát sa predstavil aj slovenskému publiku. Prvým vystúpením bol bratislavský koncert, ktorý sa konal 12. marca 2000, o šesť rokov neskôr, 21. júna 2006, vystúpil na štadióne Artmedie v rámci Broken Music Tour. Do Bratislavy sa vrátil tretíkrát 29. júna 2011 v rámci Symphonicity Tour 2010/2011.

Štvrtý koncert absolvoval v Košiciach 17. novembra 2012, piaty v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v sprievode symfonického orchestra 29. júna 2016. Šiestykrát prišiel do Bratislavy spolu so Shaggym, na Bratislavskom hrade uviedli 26. júna 2018 spoločný koncert v rámci Sting & Shaggy: The 44/876 Tour, kde predstavili spoločný album 44/876, ktorý vydali v apríli 2018. Siedmykrát koncertoval s kapelou 30. júna 2019 v rámci turné My Songs Tour opäť na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Ako herec sa predstavil v troch desiatkach filmov a televíznych seriálov. Je držiteľom čestných doktorátov na Northumbia University a na prestížnej hudobnej akadémii Berklee College of Music. Ako aktivista sa zapojil do svetového turné organizácie Amnesty International, do akcie Za záchranu brazílskych tropických pralesov, spolu s Paulom McCartneym tiež do kampane za zlepšenie životného prostredia.


Autorka: Miroslava Rabčanová (+ TASR)
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Sting