Slovenský spevák Matej Koreň vydáva dnes svoj debutový album Stigmy. Novinka, na ktorej spolupracoval so skladateľom Henrichom Leškom a textárom Marekom Maďaričom, prináša spolu jedenásť skladieb. Päť z nich, Ešte na to mám, Zo žúru, Raz sa musia nájsť, Videl som ťa v meste a Snívam už verejnosti predstavili, šesť je celkom nových.

V jednotlivých pesničkách sa Koreň predstaví poväčšine sám, v singloch Raz sa musia nájsť a Snívam však hosťujú po jeho boku aj speváčky Lilly Maníčková a Michaela Husárová. Piesne na novej štúdiovke sú prevažne pomalšie, pomalému tempu sa vymyká iba skladba Zo žúru.

"Nerobíme klasické popové skladby, za ktorými by sa rádiá trhali. Ideme svojou vlastnou cestou, a tak vznikol album, kde sa pop dostáva na hranice s inými žánrami ako jazz alebo rock," ozrejmil Henrich Leško, ktorý s Marekom Maďaričom autorsky spolupracuje od roku 2013, keď spoločne napísali pre Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene muzikál Prekliaty básnik. Pred tromi rokmi vydali tiež album Marcelovi Palonderovi a Kristíne Greppelovej a v roku 2018 sa stretli s Matejom Koreňom. "Ja hovorím, že to znie ako vtip, že stretne sa SuperStarista, politik a tvorca muzikálov," zasmial sa spevák v rozhovore pre agentúru SITA.


Spolupráci bol podľa vlastných slov hneď otvorený, mal však jednu podmienku. "Musel som sa s nimi najprv stretnúť a zistiť, či si sadneme. A dopadlo to fajn, porozprávali sme sa a bolo to veľmi svieže, tak sme si povedali, prečo nie," podotkol. Mladý interpret má podľa vlastných slov na veľa vecí vlastný názor a aj si ho často obhajuje. To sa napokon prejavilo aj pri tvorbe spoločných piesní. "Nakoniec som im do toho tvorivého procesu zasahoval viac, ako asi čakali, aj keď sa považujem viac za speváka ako za tvorcu. Nešiel som hlavou proti múru, ale vždy som im povedal, aký mám názor, ako by sa mi to páčilo a oni ako autori nech už zvážia, akou cestou pôjdeme. Väčšinou mi pripomienky schválili," uviedol Koreň.

V nových skladbách sa prezentuje v unikátnej speváckej rovine. "Henrich je prvý človek na svete, ktorý ma vyzýval, že mám spievať falošnejšie. Každý sa snaží spievať najlepšie, ako vie, no podľa neho som spieval až príliš čisto. Chcel, aby to bolo viac herecké. Bolo pre mňa dôležité pochopiť ten princíp, ešte som sa nikdy s takým niečím nestretol. Skúšali sme v jednotlivých piesňach rôzne výrazy - arogantnejší výraz, čistejší, smutnejší, veselší. Bolo to zaujímavé. Dnes sa to totiž bežne nerobí, proste sa pesnička naspieva. My sme chceli každej tej skladbe skrátka dopriať, aby bola autentická," uzavrel spevák, ktorý uvedie album do života 7. novembra v bratislavskom Café Studio Clube.

Zdroj: SITA, Andrea Čurná
Foto: Martin Fridner