Najaktuálnejšiu tvorbu slovenských skladateľov všetkých generácií predstaví festival Nová slovenská hudba. V programe má deväť koncertov, na ktorých zaznie 46 pôvodných skladieb 40 slovenských skladateľov. Je tiež prehliadkou domácich interpretov a komorných i symfonických telies. TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Podujatie, ktoré štartuje už dnes večer (2.11.) koncertom sláčikového kvarteta Spectrum Quartett, organizuje Spolok slovenských skladateľov. Festival potrvá do 8. novembra. Koncerty sa konajú v priestoroch Slovenského rozhlasu, v Slovenskej filharmónii a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU).

31. ročník festivalu ďalej prinesie viaceré komorné popoludnia a večery. Zaznie na nich aj koncert Rezidenčných sólistov Slovenského rozhlasu, Mucha Quartetu či koncert Slovenského komorného orchestra, zostavený z diel a venovaný pamiatke zosnulých slovenských skladateľov – Ladislava Kupkoviča, Jozefa Podprockého, Jána Valacha, Romana Bergera, Juraja Hatríka a Milana Nováka.

Komornú ponuku dopĺňa koncert komorného súboru špecializujúceho sa na interpretáciu hudby 20. a 21. storočia EnsembleSpectrum. V programe Novej slovenskej hudby nechýba koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou Mariána Lejavu, Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru, ale aj a cappella koncert Speváckeho zboru Technik.

V programe prehliadky figuruje tiež Koncert víťazov 12. ročníka Rajeckej hudobnej jari. "Jej zámerom je súťažná interpretácia a vznik pôvodných slovenských skladieb pre deti a mládež," poznamenala Tolstova s tým, že na koncerte vystúpia žiaci mnohých slovenských základných umeleckých škôl, ktorí uvedú diela Ivana Buffu, Petra Javorku, Marka Pastírika, Mariána Zavarského, Marka Piačeka, Martiny Kachlovej, Jany Kmiťovej, Viliama Gräffingera, Ľuboša Kubizna a Petra Machajdíka.

Sólistami 31. ročníka Novej slovenskej hudby sú klaviristi Ladislav Fančovič, Ivan Buffa, Diana Buffa, huslista Milan Paľa, organista Marek Štrbák, sopranistka Eva Šušková, barytonista Tomáš Šelc či gitarista Ondrej Veselý.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: archív Mucha Quartet