Vdýchneme čiernych motýľov je názov nového singla mladej bratislavskej kapely Prie100r. Oproti predchádzajúcej tvorbe, vydanej na debutovom albume 292 na jar 2019, predstavuje novinka výrazný posun z hľadiska hudby aj textu. Naliehavosť a intenzitu skladby podčiarkuje pôsobivý videoklip.

Kapela Prie100r má po dva a pol roku od vydania debutu 292 hotový už celý nový album s názvom Srdce z cínu, ktorý plánuje vydať už budúci týždeň, vo štvrtok 11. novembra. Prečo sa hudobníci rozhodli ako prvý singel predstaviť práve skladbu Vdýchneme čiernych motýľov?

"Skladbu sme vybrali, pretože dobre vystihuje a reprezentuje výrazný posun v našej hudbe. Je temnejšia, elektronickejšia, priamejšia. Abstraktné formy nahradila konkrétnosť a údernosť. Oveľa väčšie miesto v našich skladbách zaujali syntetizátory s tvrdším charakterom zvuku ako aj temne ladené ambientné plochy. O živé bicie sa postaral vynikajúci štúdiový bubeník Jakub Kačic pôsobiaci v kapelách Ľudové Mladistvá či Fallgrapp," hovorí multiinštrumentalista a skladateľ Radovan Činčura.

"Naša tvorba je iná, zmenila sa tak, ako aj všetko okolo nás. Vždy sa snažíme o čo najväčšiu autenticitu, a preto si myslíme, že nie je možné zostávať v jednej polohe. Ani jeden z nás neverí na nejakú dlhodobejšiu stabilitu, a to sa odzrkadľuje i v našej najnovšej skladbe," dodáva speváčka Dominika Zdražilová o novinke, ktorá bola rovnako ako doterajšia tvorba kapely a celý nový album nahratá a zmastrovaná v bratislavskom štúdiu PULP. Znie však úplne inak ako pesničky z debutu.


Atmosféra šialenstva a skryté odkazy

Skladba je okrem nového zvuku kapely výnimočná aj tým, že prvýkrát sú spoločnými autormi textu Dominika i Radovan. "Je to suverénne najviackrát prepracovaný text na albume. Dokonca sme v štúdiu museli viackrát prespievať už hotové party, keďže sme dospeli k názoru, že text treba ešte viac prebrúsiť. V skladbe sme sa snažili vystihnúť moment uvedomenia si nezmyselnosti akejkoľvek snahy niečo zmeniť alebo zachraňovať, keď sa to už nachádza v rozklade," približuje tému skladby Radovan Činčura.

Videoklip nakrútili Viktor Cicko a Peter Onduš. Vizuál je postavený na rotačných záberoch, ktorých vytvorenie si vyžadovalo zaobstaranie komplikovaného vybavenia. Natáčanie prebiehalo počas celej noci pre zaistenie stabilného svetla v priestoroch retro domu. "Dom bol bez elektriny a museli sme si priniesť vodu aj elektrocentrálu, čo bol krok navyše. Vďaka hre s technológiou a pohybom sme dokázali navodiť atmosféru šialenstva. V klipe sú aj rôzne odkazy na album a skryté významy, ktoré nie sú na prvý pohľad zjavné," vysvetľuje režisér Peter Onduš.

O strih sa postaral Maxim Ramacsay a color grading spracovali Roman Kukumberg a Radovan Činčura. Styling mala na starosť Petra Konček, ktorá stojí za profilom Rogue minimal a projektom Premeny ženy. Vo videoklipe boli použité outfity od lokálnych módnych návrhárok Ninjy Retzer a Petry Weingart. Na Dominike sa Petra Rogue rozhodla ukázať najmä kimoná, ktoré sú veľmi pôsobivé aj keď toho viac zakrývajú než odkrývajú. Outfity odzrkadľujú myšlienku projektu Premeny ženy, ktorá hovorí o udržateľnosti, minimalizme a kvalite spracovania modelov.

Počas celého točenia sa o make-up starala mimas.artistry. Pri nakrúcaní videoklipu bola prítomná aj maliarka Lucia Oleňová, ktorá taktiež dohliadala na dodržanie vizuálneho konceptu. V jednom zo záberov možno vidieť aj originálnu maľbu v životnej veľkosti, ktorá je použitá ako cover pripravovaného albumu.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli členovia kapely Dominika Zdražilová a Radovan Činčura. Správu sme upravili a doplnili.