Legenda slovenskej hudobnej scény Pavol Hammel vydáva koncertný dvojalbum s príznačným názvom LIVE. Zachytený je na ňom minuloročný koncert vo veľkej sále Slovenského rozhlasu, na ktorom spevák v doprovode vzácnych hostí ukázal skvelú formu. Pre fajnšmekrov pripravil novinku aj v limitovanej edícii na vinylovej platni.

Pavol Hammel spomínaný koncert odohral s mladou pražskou skupinou Alvik, sprevádzali ho však aj skvelí gitaristi Radim Hladík a Juraj Burian, a tiež bubeník Martin Valihora. Spolu s hlavnou hviezdou si zaspievali speváčky Michaela Horká a Andrea Zimányiová. "Bol to veľmi vydarený koncert. Priestor veľkej sály Slovenského rozhlasu sme vybrali zámerne kvôli veľkému píšťaľovému organu, na ktorý hral Martin Hanzel. Koncert bol výnimočný celkovou dramaturgickou koncepciou, výberom piesní, hráčmi aj hosťami," opisuje Hammel.

Novinka je zaujímavým prierezom tvorby Pala Hammela. Obsahuje skladbu Šesť starcov z roku 1969, novinky z najnovšieho štúdiového albumu Nočná galéria (2011) aj prerobené notorické hity známeho hudobníka. Poslucháči na ňom nájdu aj dve skladby z tanečného predstavenia Everest, ktorý sa hral dve sezóny v Slovenskom národnom divadle. Hudobnou lahôdkou na CD je kultová skladba Ľalia poľná, ktorú Pavol Hammel nahral s pezinským 26-členným chrámovým zborom Ad una corda.

Obal dvojalbumu LIVE tvoria fragmenty Hammelových obrazov. Spevák, gitarista a skladateľ je totiž už roky aj vášnivým maliarom. Pre najnáročnejších fanúšikov pripravil Pavol Hammel nahrávku aj v podobe vinylovej platne. "Posledný vinyl sme vydali pred 20 rokmi, boli to Labutie piesne s Marianom Vargom v roku 1993.  Vinyl LIVE vychádza v limitovanom náklade 500 kusov. Pre úplných fajnšmekrov vložím do 200 platní aj grafický mnou signovaný list. A aby niekto bez gramofónu o nič neprišiel, tak vkladáme do obalu aj totožné dvojCD," dodáva zakladateľ skupiny Prúdy.

Okrem unikátnej platne má Pavol Hammel aj nový vianočný singel s názvom Vianočné trhy.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Ctibor Bachratý

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel