Nestarnúci maďarskí rockeri z formácie Omega sa 10. decembra prvýkrát predstavia v košickej Steel aréne. Partia okolo frontmana Jánosa "Mecky" Kóbora sľubuje veľkolepú koncertnú šou, počas ktorej odznejú skladby z nového projektu Testamentum, ale chýbať nebudú ani najväčšie hity.

"Nabudúce sa vidíme v Steel Aréne," predpovedal Kóbor podujatie už pred rokom, kedy sa kapela predstavila v Dóme sv. Alžbety s programom Oratórium. Na margo blížiacej sa akcie zdôraznil, že pôjde o vyjadrenie úcty a rešpektu k slovenským fanúšikom. Vzápätí však treba podotknúť, že na koncert v Košiciach sa tešia aj fanúšikovia z Poľska či Maďarska, pre ktorých logo skupiny Omega dodnes predstavuje jeden z posvätných symbolov rockovej hudby.

Príťažliví aj po toľkých rokoch

Maďari začínali v 60. rokoch veľmi skromne a trvalo im dlho, kým sa dopracovali k debutu. Výraznejšie sa etablovali až nasledujúcim počinom 10 000 lépés, kde si v duchu (hard rockovej) doby čo-to prepožičali od britských kolegov, ale všetko si dokázali upraviť v rámci svojského maďarského naturelu. Košaté melódie, výborné inštrumentálne výkony a rafinované nápady sa napriek maďarským textom stretli s úspechom i v zahraničí. Šlágrom sa stala Gyöngyhajú lány, prevzatá desiatkami umelcov, zvyšok albumu je však rovnako kvalitný.

Vytýčený smer fungoval excelentne aj počas najslávnejšej éry 70. rokov - s Gáborom Presserom alebo bez neho, s prevažujúcimi vplyvmi Uriah Heep alebo neskôr Pink Floyd, stále to bola milovaná Omega. Kapela si držala dobrú reputáciu aj v ťažkých 80. rokoch, kedy muselo zákonite dôjsť aj na krátku prestávku. O to krajší bol comeback - na národnom budapeštianskom Népstadióne sa napriek dažďu tlačilo 80 000 fanúšikov a album Transcendent spôsobil v roku 1996 menšiu senzáciu. 

Koncertná kontinuita medzi minulosťou a súčasnosťou 

V 21. storočí sa skupina venuje najmä projektom, v ktorých sa spája s rôznymi telesami (hlavne zo sveta vážnej hudby). Do Košíc prichádza s novým projektom Testamentum, ktorý Kóbor prirovnal k "závetu kapely". "Zvukovo sme sa snažili nadviazať na naše projekty, ale dali sme si záležať na tom, aby sme sa v piesňach neopakovali a môžem povedať, že niektoré texty sa týkajú naozaj osobných skúseností a myšlienok. Dúfam, že nové skladby budú pre našich fanúšikov melodicky dokonalé, ako napr. valčík, ale v rockovom štýle." Súčasnú zostavu Omegy okrem Kóbora tvoria legendárni i mladší muzikanti.

Zážitok z koncertov nerobí iba ich brilantná virtuozita, dôraz je kladený aj na veľkolepú scénu a vizuálne efekty. "Riadime sa príslovím, že hudba sa počúva očami. Preto sme začali laserové efekty využívať okamžite, ako nám to technika dovolila. Okrem toho mám rád, keď naše videá spred 30-40 rokov premietame v pozadí počas koncertov, čím poukazujeme na kontinuitu medzi minulosťou a súčasnosťou," uzatvára Kóbor.


Koncert organizuje Arena Promotion v rámci 10. narodenín Steel Arény v spolupráci so spoločnosťou elóKONCERT. Začiatok podujatia je naplánovaný na 19:00.


Autor: Marek Danko (zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér)
Foto: archív kapely, 1972

Súvisiaci interpreti: Omega