Ošarpaný karavan na predmestí, ktorý slúži ako hodinový hotel a podivným klientom ponúka bizarný svetelný plyn lásky. To sú temné kulisy nového klipu Katarzie, jednej z najvýraznejších súčasných slovenských hudobníčok.

Katarzia pesničku pôvodne napísala už v roku 2014. "Text je o dnešných nestálych vzťahoch. Role muža a ženy sa posunuli a sú iné ako kedysi. Ženská emancipácia, túžba po slobode, sebeckosť a večné hľadanie identity prinášajú neistotu do pevnosti vzťahu. Predstavy z minulosti o večnej láske bez bolesti a rozchodov získavajú trhliny," hovorí speváčka a skladateľka.

Bolesť, ktorú cítila, pretavila do idey hodinového hotelu, metafory na nevyliečiteľné rany a túžby po nových partneroch, ktorí sú ako kusy oblečenia. Keď nás omrzia, vyhodíme ich a kúpime si nové. "Hodinový hotel v nás zostáva ako memento povrchnosti a neschopnosti verbálnej komunikácie, ktorú sa márne snažíme nahradiť rýchlym a prchavým telesným kontaktom," dodáva.

Videoklip k skladbe Hodinový hotel, ktorá vyšla v septembri na jej skvele prijatom druhom albume Agnostika, natočil český režisér Tomáš Bláha. "Práve zobrazenie hodinového hotela sme riešili najdlhšie. Nechceli sme, aby pôsobilo prvoplánovo. Nakoniec kameraman Tomáš Kotas prišiel s myšlienkou 'dreamostroja' a nám to zapadlo do konceptu, kde ľudia pocity šťastia inhalujú bez toho, aby ich reálne prežívali. Dreamostroj nakoniec vyrobil Tomáš Bukáček a my sme si na začiatku povedali, že to chceme natáčať ako R&B klip. Čo vytvára zámerný kontrast," opisuje tvorbu klipu Bláha.


Najväčší posun vidieť na koncertoch

Aktuálny album Agnostika vyšiel vo vydavateľstve Slnko Records a je dostupný na službách iTunes, Spotify či Deezer, v kamenných obchodoch a tiež na www.slnkorecords.sk. Jeho slovenský krst sa uskutočnil 27. októbra na vypredanom koncerte v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde fanúšikom predstavila svoju novú kapelu s hviezdnou rytmikou Martin Valihora (bicie) - Marek Minárik (basgitara) a ďalšími skvelými hudobníkmi. Album pokrstil David Koller, ktorý s ňou tiež odbubnoval podarenú coververziu vlastnej skladby Záchranář.

Kapelový koncert Katarzie je úplne iným zážitkom ako keď vystupuje sama. Gitaru berie do rúk minimálne, no ako frontmanka to vynahrádza síce stále trochu dievčensky zahanbeným a skromným, ale inak úplne suverénnym vystupovaním a najmä presvedčivým speváckym výkonom v rôznych polohách, ktoré predviedla na novom albume. Či už je to emotívne vyznanie lásky hudbe (Milovať s hudbou), edukatívny elektropop (Srnka), rozjímanie nad vzťahmi (Hodinový hotelMont Blanc), hudobná pomsta prelietavému frajerovi (Michal), odľahčený popík, v ktorom s nadhľadom komentuje vlastný neusporiadaný život (Z izby do izby) alebo intenzívne pripomenutie toho, čím Slovensko očarila na prvom albume (NevadíVšetko sa meníKto som).

Len ten rap (Princezná Lolita) by raz mohla skúsiť bez prílišného afektu, ktorý trochu kazí dojem, aj keď je zrejmé, že ide o "umelecký zámer". Inak ale jej aktuálne koncerty rozhodne odporúčame. Naživo totiž najlepšie ukazuje, aký obrovský progres za necelé tri roky od vydania oceňovaného pesničkárskeho debutu urobila. Koncerty zároveň potvrdzujú, že z Katarzie rastie skutočná hviezda, ktorá tu určite nebude len na jednu či dve sezóny. Do konca roka ju čaká ešte šesť vystúpení, obidve na Slovensku odohrá s kapelou. Viac info nájdete na oficiálnej stránke www.facebook.com/katarziaprojekt.

8. 12. - Kopřivnice, Mandala
9. 12. - Český Těšín, Verdi (sólový koncert)
10. 12. - Opava, Klub Art (sólový koncert)
13. 12. - Martin, Barmuseum (koncert s kapelou)
14. 12. - Nitra, dom Matice slovenskej (koncert s kapelou)
17. 12. - Praha, Jazz Dock (koncert s kapelou)

Vypočujte si album Agnostika na Deezeri:



Mohlo by vás zaujímať:

Odkaz Katarzie a jej novinky Agnostika: Hudba je hra, stačí si veriť (recenzia)

Katarzia: "Kto nemá pokoru, padne na hubu" (rozhovor)

Text: Alexander Čerevka - Slnko Records (o klipe), Patrik Marflák (o koncerte)
Foto: Tomáš Kotas

Súvisiaci interpreti: Katarzia